Näringsjäst


-Vi tipsar dig om den bästa näringsjästen

Näringsjäst används av många som ett kosttillskott eftersom det är rikt på B-vitaminer, fibrer och protein. Men eftersom näringsjäst är fritt från animaliskt protein är det även en vanlig smaksättare inom vegansk och vegetarisk matlagning. Vi har genom noggrann analys och research tagit reda på vilken näringsjäst som är bäst, där vi bland annat analyserat kundomdömen, näringsvärden och pris. Läs vidare för att få reda på vilken näringsjäst som är bäst.

Bragg Näringsjäst – Bästa Näringsjästen

 • Bäst Kundbetyg
 • Mest vitamin B12
 • Minst socker
 • Proteinrik

Rawfoodshop Näringsjäst Flakes – Bra val

 • God smak
 • Bra kundbetyg

Allmän köpguide för näringsjäst

Här besvarar vi några vanliga frågor kring näringsjäst, och vi guidar dig även till vad som kan vara bra att tänka på inför köpet.

Vad är näringsjäst?

Näringsjäst är en typ av inaktiv torkad jäst som används i matlagning både som smaksättare och som kosttillskott tack vare dess näringstäthet.

Hur framställs näringsjäst?

Näringsjäst framställs genom att jästsvampen saccharomyces cerevisiae får växa i en näringslösning. Efter cirka en vecka inaktiverar man jästen, därefter torkas den till näringsjästflingor. Jästsvampen är den samma som finns i vanlig färsk jäst, som bland annat används till brödbakning.

Hur använder man näringsjäst som smaksättare?

Näringsjäst kan användas som smaksättare på flera sätt. Ofta beskrivs näringsjästens smak som ostig eller nötig. Det är därför en väldigt bra ersättare för exempelvis parmesanost. Näringsjäst är ofta även rik på Umami-smak vilket helt enkel gör att det kan lyfta smaken i de flesta maträtter. Det används till exempel för att göra vegansk ostsås, i Pesto, som krydda på popcorn och för att ge en ostig smak åt exempelvis tacos.

Var kan man köpa näringsjäst?

Flest olika typer av näringsjäst hittar man hos de större webbshopparna inom hälsokost. De riktigt stora och välsorterade ICA- och Coopbutikerna säljer även näringsjäst. Vad vi kunnat se säljer Willys än så länge ingen näringsjäst.

Näringsjästtabletter

Den mesta näringsjästen säljs som flingor/flakes som både används som kosttillskott och som smaksättare. Näringsjäst säljs dock också som rent kosttillskott i tablettform för dig som inte vill använda det i maten. Dessa näringsjästtabletter är ofta mycket rika på B-vitaminer.

Tänk på detta när du ska köpa näringsjäst

Näringsjäst med vitamin B12 för veganer och vegetarianer: Vitamin B12 är en av få vitaminer som man inte får i sig genom växtbaserad kost. Därför är det ofta bra att få i sig det via tillskott, exempelvis näringsjäst. All näringsjäst innehåller dock inte vitamin B12. För att försäkra sig om det bör man läsa innehållsförteckningen innan man köper den. Lite längre ner på vår sida har vi tagit fram mängden vitamin B12 i några vanliga typer av näringsjäst.

Håll koll på mängden socker: De allra flesta är överens om att socker inte är särskilt hälsosamt. Vissa av näringsjästerna innehåller ganska mycket socker. Kontrollera därför mängden socker i innehållsförteckningen. Helst ska näringsjäst inte innehålla något socker alls (enligt vad vi föredrar).

Ekologiska Produkter: Många men inte alla näringsjäster är ekologiska. Ekologiska näringsjäster är exempelvis Rawfoodshop Näringsjäst Flakes och Marigold Engevita Näringsjäst.

Jämförelse av näringsjäst

Nedanför hittar du en sammanställning av näringsjästernas respektive egenskaper, som även legat till grund för vår sammanställning. Denna data är inhämtad i augusti 2023.

Kundernas Favorit

Bragg Näringsjäst

Näringsjäst med mest protein

 1. Marigold Engevita B12 Näringsjäst: 51 gram per 100 gram
 2. Bjäst Flingor: 51 gram per 100 gram
 3. Bragg Näringsjäst: 50 gram per 100 gram
 4. Da Carla Näringsjäst Flingor: 49 gram per 100 gram
 5. Rawfoodshop Näringsjäst med B12: 47 gram per 100 gram

Näringsjäst med mest fibrer

 1. Marigold Engevita B12 Näringsjäst: 22 gram per 100 gram
 2. Bragg Näringsjäst: 20 gram per 100 gram
 3. Rawfoodshop Näringsjäst med B12: 20 gram per 100 gram
 4. Da Carla Näringsjäst Flingor: 19 gram per 100 gram

Näringsjäst med mest Vitamin B12/Kobalamin

 1. Bragg Näringsjäst: 150 µg per 100 gram
 2. Rawfoodshop Näringsjäst med B12: 56 µg per 100 gram
 3. Renée Voltaire Näringsjästflingor: 44 µg per 100 gram
 4. Marigold Engevita Näringsjäst: 44 µg per 100 gram

Näringsjäst med minst socker

 1. Bragg Näringsjäst: 0 per 100 gram
 2. Rawfoodshop Näringsjäst med B12: 1 gram per 100 gram
 3. Marigold Engevita B12 Näringsjäst: 1 gram per 100 gram
 4. Bjäst Flingor: 12,4 gram per 100 gram
 5. Da Carla Näringsjäst Flingor: 14 gram per 100 gram