Test av Sodasan Sensitiv Flytande Tvål


Sodasan Sensitiv Flytande Tvål är en av få ekologiska flytande tvålar på marknaden som är anpassad för att använda både som handtvål och som duschtvål. Vi har genomfört ett test av tvålen, där vi testat den och sedan betygsatt den utifrån hur bra den rengör, allmänt intryck, ingredienser och dess pris. Läs vidare nedan för att ta reda på vad vi tyckte om Sodasan Sensitiv Flytande Tvål och vilket betyg vi gett den.

Allmänt intryck

Sodasan Sensitiv Flytande Tvål har ett allmänt diskret första intryck. Förpackningen är i tunn genomskinlig plast med avskalade etiketter som endast fokuserar på det viktigaste. Vid första anblick så inger den en ren och kvalitativ känsla.

Så doftar den

Sodasan Sensitiv Flytande tvål är oparfymerad men har fortfarande en ganska säregen doft. Den doftar rent och ungefär som en blandning mellan ett neutralt schampo och en salva.

Så är det att tvätta sig med tvålen

Vad man direkt kan konstatera med Sodasan Sensitiv är att tvålen är väldigt dryg. Med ett litet pump med tvålen kan man tvåla in händer eller en ganska stor del av kroppen, vilket också gör att den här tvålen räcker länge. Mycket längre än någon vanlig icke-ekologisk flytande tvål. Tvålen löddrar, dock inte i närheten lika mycket som någon vanlig tvål. När man väl tvålat in sina händer eller kroppsdel med tvålen så bildas det ungefär som ett tunt oljigt lager som man behöver skölja under vatten en stund för att få bort. Detta gör också att det verkligen ger en ren känsla efter användningen. Betydligt renare känns det än när man använder någon icke-ekologisk parfymerad handtvål, som mer parfymerar än vad den faktiskt rengör.

Lite uttorkande

För händerna känns den mild och bra men när man använder den på kroppen så känns det som den torkar ut lite mer än annan icke-ekologisk duschtvål.

Tvålens ingredienser

Sodasans Sensitiv-tvål tillverkas i Tyskland med ekologiska ingredienser. Enligt vad innehållsförteckningen beskriver så kommer samtliga ingredienser från ekologisk odling och samtliga ingredienser är av naturligt ursprung. Den är fri från parfym och färgämnen. Vi har sammanställt listan över ingredienser nedan, med översättning till svenska från INCI-namnen:

  • Aqua – Vatten
  • Potassium Sunflowerseedate – Förtvålad solrosolja
  • Potassium Olivate – Förtvålad olivolja
  • Alcohol Denat – Etanol
  • Glycerin – Glycerin
  • Potassium Citrate – Kaliumcitrat, salt av citronsyra och kalium

Så vad kan vi konstatera utifrån listan med ingredienser? Sodasan Sensitiv Flytande tvål har en kort ingredienslista och består i huvudsak av ekologisk solrosolja, olivolja och etanol. För den som inte är förtjust i kemikalier bör det här alltså vara ett ganska bra val.

Biologiskt nedbrytbar

Tack vare tvålens relativt avskalade ingredienslista och vegetabiliska ingredienser är den helt och hållet biologiskt nedbrytbar. Det är långt ifrån alla tvålar som är biologiskt nedbrytbara vilket gör Sodasan Sensitiv Flytande Tvål betydligt bättre för miljön i det avseendet.

Certifieringar

Sodasan Sensitiv Flytande tvål är certifierat ekologisk enligt Natural Cosmetics Standard. Den är även vegansk.

Pris

En 300 ml förpackning med Sodasan Sensitiv-tvål kostar cirka 50 kronor. Det är naturligtvis mycket dyrare än de billigaste icke-ekologiska tvålarna. Samtidigt anser vi att det är ett helt ok pris sett till att tvålen är ekologisk och dryg/räcker länge.

Sammanfattning och vårt betyg

Sodasan har med ekologiska ingredienser skapat en bra produkt som vi gillar. De fördelar vi ser med tvålen är att den är ekologisk, parfymfri, att den har ett fåtal naturliga och bra ingredienser (solros- och olivolja), att den är helt biologiskt nedbrytbar och att den rengör bra.

En annan stor fördel är att den går att använda både som handtvål och som duschtvål. Det enda negativa vi har att anmärka på är att den ger en lite uttorkad och sträv känsla på huden efter användning. Vårt sammanvägda betyg för Sodasan Sensitiv Flytande tvål blir därför 4 av 5.