Baobabpulver


Guide, användningsområden och tips på bästa produkterna!

Baobab är frukten som växer på trädet med samma namn, även kallat apbrödsträdet eller på latin Adansonia digitata. Frukten är vitaminrik och god och mals ofta ner till pulver. På den här sidan guidar vi dig till baobabpulver, hur man använder det och tipsar om de bästa produkterna. Läs vidare för att ta reda på vilket baobabpulver som är bäst.

Genom en noggrann analys av produkterna, omdömen från kunder, information från tillverkare och våra egna erfarenheter har vi sammanställt topplistan över bästa baobabpulver.

Bästa Ekologiska Baobabpulver

Superfruit Ekologiskt Baobabpulver

Rawpowder Ekologiskt Baobabpulver

Mother Earth Ekologiskt Baobabpulver

Allmänt om Baobab och Baobabträd

Det finns totalt åtta olika arter av baobabträd. Den mest kända och utbredda arten är just baobab (Adansonia digitata). Förmodligen är det mest känt för sitt säregna utseende, med en mycket tjock stam utan grenar och en liten koncentrerad och kompakt trädkrona. Baobabträdet växer i stora delar av Afrika, med störst koncentration i västra och sydöstra Afrika. Trädets livsmiljö är framför allt på savannen och tack vare dess unika utseende med tjock stam och få blad högt upp i trädkronan så är det motståndskraftigt mot de vanligt förekommande bränderna på savannerna.

Vad som vidare kännetecknar baobabträd är att de kan bli mycket gamla. Vissa arter kan bli upp emot 2000 år gamla, där rekordet var ett baobabträd i Zimbabwe som blev hela 2450 år gammalt. Det kan ta så lång tid som 20 år innan ett baobabträd som planterats bär frukt vilket gör kommersiell odling tidskrävande och något som kräver långsiktig planering. Mycket av den baobab som skördas kommer fortfarande från baobabträd som växer vilt.

Så framställs baobabpulver

Baobabpulver framställs genom att baobabfrukt skördas, därefter torkas och sedan mals till pulver. Det gör att baobabpulver i de flesta fall inte upphettas vilket behåller mycket av näringsämnena. Baobabpulver är därmed en ganska ren och naturlig produkt.

Vanliga ursprungsländer för baobabpulver

Bland de baobabpulver som säljs i Sverige är vanliga ursprungsländer vi hittat Sydafrika, Senegal och Malawi. För ett antal produkter är ursprunget ospecificerat. 

Näring i baobabpulver

I och med att baobabpulver än så länge är en relativt ovanlig råvara så finns det inga officiella uppgifter från Livsmedelsverket kring dess näringsinnehåll. Vi har hämtat näringsvärdet för baobabpulver från en av de bästsäljande produkterna i Sverige.

 • Energi: 239 kcal per 100 gram
 • Kolhydrater: 35,2 gram per 100 gram
 • Socker: 25,4 gram per 100 gram
 • Fett: 0,1 gram per 100 gram
 • Fibrer: 44,3 gram per 100 gram
 • C-vitamin: 166 mg per 100 gram
 • Kalium: 2188 mg per 100 gram
 • Kalcium: 323 mg per 100 gram
 • Järn: 3,7 mg per 100 gram
 • Magnesium: 148 mg per 100 gram
 • Koppar: 0,66 mg per 100 gram

Vad som framgår ovan är att baobabpulver bland annat är mycket rikt på C-vitamin och på fibrer. Det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin ligger på runt 100-110 mg, 100 gram baobabpulver motsvarar alltså hela det dagliga rekommenderade intaget och lite till.

Hur använder man baobabpulver?

Det finns många användningsområden för baobabpulver.

Baobabvatten: Man kan väldigt lätt blanda ut baobabpulver med vatten och på detta sätt göra en god baobabdrink. Vissa väljer att tillsätta sötning medan andra föredrar att dricka det som det är.

Bouye: Bouye är en traditionell senegalesisk dryck. Den innehåller mjölk, baobabpulver och socker som blandas ihop

I smoothies: Det är även vanligt att blanda baobabpulver i smoothies. Det ger smoothien extra C-vitamin, fibrer och god smak av baobab.

I bröd och kakor: Baobabpulver används i såväl kakor som bröd.

Fler användningsområden

Förutom att användas i mat och dryck så har baobabpulver även flera användningsområden inom skönhet.

I håret: Baobabpulver används för att ge fukt och näring till håret. Genom att blanda ut baobabpulver med lite vatten så har man skapat en naturlig hårprodukt som går att applicera i håret.

På huden: Baobabpulver ger fukt och näring åt torr hud.På samma sätt som för håret kan man blanda ihop baobabpulver med vatten och göra en ansiktsmask av det. Smörj in ansiktet med blandningen och låt den verka i 10-15 minuter.

Baobabpulver, är det nyttigt och vilka hälsofördelar ger det?

Baobabpulver är nyttigt och ger hälsofördelar i det avseendet att det innehåller rikligt med bland annat C-vitamin och fibrer. C-vitamin fungerar som en antioxidant i kroppen och behövs för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnader. Vidare gör C-vitamin det lättare för kroppen att ta upp järn.

Det höga fiberinnehållet i baobabpulver kan bland annat ge hälsofördelar när det kommer till ökad mättnadskänsla som gör det lättare att hålla vikten. De stora mängderna fibrer kan även underlätta kroppens matsmältning.

Biverkningar

Det höga fiberinnehållet i baobabpulver kan orsaka gaser och ont i magen vid överkonsumtion.

Ekologiskt vs Icke-Ekologiskt Baobab-pulver

Baobabpulver kommer i huvudsak från baobabfrukter som skördats från vilda baobabträd. De vilda träden växer naturligt utan att bekämpningsmedel används. Vi föredrar baobabpulver med ekologisk certifiering, sannolikt är det dock inte riktigt lika stor betydelse för baobabpulver som för andra råvaror.