Såpa – Tips på 11 användningsområden i hemmet!


Schamponera hunden, rengör gummistövlarna, ta bort fläckar och bli av med bladlössen. Det är bara några av alla saker man kan göra med klassisk såpa, ett magiskt universalmedel med massor av användningsområden. Dessutom är det naturligt och miljövänligt. Här är våra bästa tips på vad du kan använda såpa till, förutom att skura golven!

1: Köksspray

Fixa din egen effektiva rengöringsspray till köket genom att blanda vatten och lite såpa i en sprayflaska. Spraya på spis, diskbänk och köksbänkar och torka av. Effektivt och superenkelt.  Såpaspray funkar också jättebra på marmor och stenskivor eftersom såpa återfettande. Fläckar på köksgolvet av till exempel rödbeta, rödvin och morot försvinner också lätt om du sprayar med lite såpvatten som får verka en stund.

2: Rengöra ugn och kamin

Smeta in ugnsluckan samt hela ugnen med såpa blandad med bara lite vatten. Sätt sedan på ugnen på 100 grader och låt såpan verka tills ugnen kommit upp till 100 grader. Stäng av och låt svalna en stund och tvättat sedan av med vatten. Även glasluckan till kaminen kan rengöras med såpa, gnid in, låt verka och torka av med ljummet vatten.

3: Rengöra penslar

Såpa löser upp färg och vårdar målarpenseln. Stryk av så mycket färg som möjligt innan du rengör penseln, ta sedan en klick såpa i handen och arbeta in såpan ända ner i botten av borsten, skölj med ljummet vatten.

Våra Favoritprodukter inom Såpa

Källans Naturprodukter Linoljesåpa

Grunne Linoljesåpa Lavendel

Gysinge Såpa Svanen

4: Hundschampo

Såpa är perfekt som hundschampo eftersom det är återfettande, bara att massera in och skölja av ordentligt med ljummet vatten. Har du torr hårbotten kan du själv prova att använda såpa i stället för vanligt schampo när du tvättar året.

5: Bli av med bladlössen

Duscha växter som angripits av bladlöss med en blandning av såpa och vatten, fettet i såpan kväver bladlössen. Spraya en gång om dagen tills lössen har försvunnit. Ta en del såpa till 10 delar vatten, tillsätt ev 1 msk rödsprit om angreppet är stort.

6: Fräscha upp gummilisterna:

Gummilister runt fönster, i bilen, husvagnen, kylskåpet med mera blir mjuka och smidiga igen om man smörjer in dem med outspädd såpa. Även packningarna och gummiringen i tvättmaskinen mår bra av att smörjas in med såpa ibland.,

7: Istället för maskeringstejp

Ska du måla om dina fönster och tycker det är pilligt att hålla på med maskeringstejp kan du pensla såpa på fönsterglaset i stället för att tejpa. När färgen torkat är det bara att tvätta bort såpan.

8: Rengöra bränd stekpanna

Har du råkat bränna fast mat i sin stekpanna eller kastrull. Då är det bara att hälla i lite vatten och en skvätt såpa och koka upp någon minut. Dra av från värmen, låt svalna och skrubba sedan med en kökssvamp eller diskborste.

9: Fräscha upp gummistövlarna

Smörj in dina gummistövlar med outspädd såpa, det förhindrar uttorkning och sprickbildning. Såpa är också bra för att få bort intorkad lera från stövlarna, gnid in dem med såpa och låt verka någon timme och skölj sedan under rinnande, ljummet vatten.

10: Effektiv sårtvätt

Eftersom såpa är naturligt och effektivt bakteriedödande och därför mycket bra  att tvätta sår med, doppa den skadade kroppsdelen i en balja med ljummet såpavatten och låt sedan luktorka.

11: Istället för wc-block:

Häll en skvätt såpa i toaborsthållaren så håller sig borsten fräsch och det luktar gott och blir rent i toastolen varje gång du använder borsten.