Pears Tvål


Pears är en klassisk fast handtvål som har sitt ursprung i Storbritannien. Varumärket grundades av Andrew Pears i början av 1800-talet och tvålen kom ut på marknaden för första gången år 1807. Ursprungsidén var att ge tvålen en doft som påminner om en engelsk trädgård, vilket man kan ana på tvålens doft än idag.

Vad karaktäriserar den klassiska Pears-tvålen?

Den klassiska Pears-tvålen är en klar och genomskinlig tvål, som är bärnstensfärgad och har en mycket säregen doft. På listan över ingredienser finns bland annat några naturliga oljor  och kolofonium, som är en typ av naturharts framställt av barrträd. Även rosmarin finns på listan över ingredienser.

Nya Pears-produkter

Med åren har varumärket Pears utökat antalet produkter till att omfatta fler än bara den klassiska bärnstensfärgade tvålen. Bland de fasta tvålarna finns det även en blå tvål, med myntaextrakt och en grön tvål som innehåller extrakt av citronblomma.

Flytande tvål

På gott och ont har Pears även gett sig in på marknaden för flytande tvålar. Här har man tagit den klassiska bärnstensfärgade tvålen, den blåa myntatvålen och den gröna citronblomma-tvålen och skapat flytande tvålprodukter. Dessa finns därför nu även som flytande handtvål och som duschkräm. Numera kan man alltså njuta av Pears tvålar oavsett om man föredrar flytande eller fast tvål.

Tillverkning och ägaren av Pears idag

Varumärket Pears levde länge kvar som ett familjeföretag inom Pears-familjen. En internationell expansion påbörjades och tvålen blev bland annat populär i USA. Med tiden kom grundarna till Unilever, Lever Brothers att köpa in sig i tvålvarumärket. Det är även anledningen till att Pears idag ingår i den multinationella konsumentvarukoncernen Unilever som förvaltat varumärket väl, och utvecklat tvålen för att likna originalet så mycket som möjligt.

Tidigare tillverkades Pears tvål i Storbritannien, där varumärket grundades. Idag sker dock tillverkningen av Pears i Indien, av Hindustan Unilever, Unilevers indiska bolag som de äger till 67%.

Vad kostar Pears-tvål?

Pears är trots sin popularitet och långa historia inte en särskilt dyr tvål. I Storbritannien där den kanske har sin största popularitet går den att köpa hos större kedjor som Boots eller Sainsbury’s för ungefär 7-10 kronor per tvål, översatt till svenska kronor. De flytande tvålarna kostar i de flesta fall lite mer. I Indien där Pears-tvålen tillverkas kostar den, vad vi kunnat läsa oss till ungefär lika mycket som i Storbritannien.

Var köper man Pears-tvål i Sverige?

Trots sin ställning på marknaden internationellt är Pears tvål väldigt svår att få tag på i Sverige. Tvålen säljs emellanåt hos mataffären Taj Mahal Livs som ligger i Stockholm. Vi har hittat en online-butik med fokus på indiska matvaror (spiceonwheels.se), samt den internationella matbutiken online (alphamat.se) som säljer tvålen. Vidare säljs tvålen hos bland andra vardagen.se, luxplus.se och hos Amazon.

Vad säger konsumenterna om Pears Tvål?

Med tanke på Pears Tvåls stora popularitet internationellt finns det väldigt många kundomdömen kring tvålen att läsa. Förutom att många beskriver tvålens doft som unik och god tycks många vara nöjda med att Pears tvål inte torkar ut huden på samma sätt som många andra tvålar. Andra beskriver att den ger en väldigt ren känsla utan att irritera huden.