Ekologiska Russin


Guide till de bästa ekologiska russinen!

Små, saftiga och söta – inte undra på att många tycker att russin är det perfekta mellanmålet. Enkelt och bekvämt att ha med sig i väskan om orken tryter eftersom russin är en naturlig källa till energi. Men det gäller att vara noga när man köper russin eftersom russin är ett av de livsmedel som visat sig kunna innehålla mycket rester av ämnen som är skadliga för människan och miljön. Därför väljer vi alltid ekologiska russin som är helt rena och producerade utan kemiska bekämpningsmedel. Vi har tittat närmare på och jämfört olika ekologiska russin och bokstavlige plockat russinen ur kakan. Här är våra favoriter.

Happy Green, ekologiska sultanrussin

Väldigt saftiga, söta och goda ekologiska sultanrussin. Fin, gyllene färg och konsistens med mjukt skal. Gjorda på ljusa, ekologiskt odlade druvor som växer runt Medelhavet.

(Kan innehålla spår av nötter och jordnötter)

Mother Earth Blå Thompson russin Raw & Eko

Mörka russin som är gjorda på Blå Thompson som är en blå druvsort. Druvorna som har fått torka naturligt i solen är helt obehandlade och har en söt och lite mer aromatisk smak än så kallade sultanrussin. Urspungsland: Uzbekistan.

(Obs: Packas i samma lokaler som nötter)

Hur tillverkas russin?

Russin är gjorda av mogna druvor som torkas antingen på marken ute i solen eller inomhus med varmluft. Ofta låter man druvorna hänga kvar på vinstockarna och torka i solen. När druvorna torkas skrumpnar de ihop och sockerhalten koncentreras. Efter några veckor är russinen klara och har då en vattenhalt på 15-20 procent och en sockerhalt på cirka 60 procent. För att tillverka 1 kilo russin går det åt 4,5 kilo färska druvor. De russin som finns att köpa i Sverige kommer oftast från Medelhavsländerna eller från Kalifornien i USA. Flera olika druvsorter används och en av de mest kända är Thompson Seedless som odlas väldigt mycket just i Kalifornien.

Så kallade sultanrussin är extra söta i smaken och doppas i en blandning av olja, vatten och kaliumkarbonat innan de torkas för att förkorta torktiden. Sultanrussin kännetecknas av att de är mer gulaktiga. Det finns russin i många olika färger, vilken färg russinet får beror mer på torkmetoden än på ursprungsdruvans färg. Soltorkade druvor är mörkare än russin som torkats inomhus.

Turkiet är det land som producerar mest russin i världen, därefter kommer USA, Kina, Iran, Sydafrika Uzbekistan med flera länder.

Är russin nyttigt?

Många anser att russin är ett hälsosamt alternativ till godis och bra källa till naturlig energi innan ett träningspass. Men man ska vara medveten om att russin är väldigt söta och innehåller cirka 60 procent socker. Liksom alla annan frukt är russin näringsrika och innehåller cirka 300 kalorier per 100 g russin så det gäller alltså att äta med måtta om man inte vill ha i sig fler kalorier än vad man gör av med.

Skillnaden mot vanligt godis är dock att russin även innehåller många nyttiga ämnen i form av kalium, vitaminer och mineraler och antioxidanter. Till exempel innehåller russin mycket järn och B-vitamin och det höga innehållet av fibrer, 9,7 g per 100 g, är bra för magen och kan motverka förstoppning.

Därför väljer vi ekologiska russin!

I undersökningar och stickprover på livsmedel som gjorts under senare år har det visat sig att russin som är odlade på konventionellt sätt kan innehålla höga eller för höga nivåer av bekämpningsmedelsrester som kan ha negativa hälsoeffekter. När Livsmedelsverket till exempel kontrollerade bekämpningsmedelsrester i livsmedel 2018 hittades rester av 24 olika bekämpningsmedel i ett paket russin från Turkiet. Även om nivåerna låg under EU;s gränsvärden så är det en tankeställare, speciellt om man ger russin till barn som är känsligare och har mindre kroppsstorlek.

Livsmedelsverket har också lyft fram russin som ett livsmedel där det finns risk att det förekommer rester av mögelgifter, så kallade mykotoixiner. Dessutom menar

Naturskyddsföreningen att russin som ett av de livsmedel som man definitivt bör byta ut mot ett ekologiskt alternativ. Något som många svenskar redan gjort och i dag väljer allt fler konsumenter ekologiska russin framför konventionellt odlade. Eftersom kemiska bekämpningsmedel är förbjudet inom ekologisk odling kan man känna sig tryggare med att man inte får i sig farliga ämnen. Samt att ekologisk odling gynnar den biologiska mångfalden.