Tandkrämstabletter


Guide, användning och tips på de bästa produkterna!

Tandkrämstabletter är ett relativt nytt fenomen som istället för att som vanlig tandkräm vara i flytande form säljs som torra tabletter. Tabletterna tuggas sedan vilket löser upp dem och skapar tandkräm i munnen. På den här sidan guidar vi till tandkrämstabletter generellt sett, dess för och nackdelar och hur de används. Vi guidar även till de bästa produkterna.

De bästa produkterna enligt kunder

Ecoliving Tandkrämstabletter med Fluor Pepparmint

Ecolivings tandkrämstabletter har en fräsch mintsmak och säljs i en återanvändbar metallask. När tandkrämstabletterna är slut så kan man behålla asken och köpa fler i refill-påsar. Dessa tandkrämstabletter är sötade med stevia och fluorhalten ligger på 1450 ppm.

Kundbetyg 4,5 av 5

Denttabs Tandkrämstabletter med Fluor

Denttabs Tandkrämstabletter säljs i en komposterbar påse tillverkad av papper och majsstärkelse. Tandkrämstabletterna är skumfria och har en fräsch smak av mint. Varje påse innehåller 25 tabletter och är alltså gjord för att räck i två månader. Fluorhalten är 1450 ppm.

Georganics Tandkrämstabletter Spearmint

Georganics Tandkrämstabletter säljs i en glasburk som är lätt att återvinna. Tandkrämstabletterna är smaksatta med ekologisk grönmyntaolja vilket ger dem en mild smak av mint. Georganics Tandkrämstabletter Spearmint är certifierade av Soil Association Cosmos Natural vilket bland annat innebär att de inte innehåller vissa kontroversiella ingredienser.

Vilka är fördelarna med tandkrämstabletter?

Jämfört med att använda vanlig flytande tandkräm på tub så finns det flera fördelar med att istället använda tandkrämstabletter.

Går att paketera i miljövänligare material: Flytande tandkräm är i stort sett alltid förpackad i plastförpackningar. När det kommer till tandkrämstabletter så finns inte detta behov utan det går att paketera dem i papper, glas eller metall. Därför drar tandkrämstabletter ner på mängden plast som används, det minskar även mängden mikroplaster i ens hem och som släpps ut i avloppet.

Förpackningen är mycket lättare att återvinna: En vanlig tandkrämstub är efter användning ofta full med tandkrämskladd och svår att få ren och lämna till återvinningen. En metallask eller glasburk som tandkrämstabletterna förvaras i är normalt långt mycket lättare att återvinna.

Lättare att resa med: Tandkrämstabletter innehåller ingen vätska, de går alltså utmärkt att resa med oavsett storlek. Och man behöver inte längre paketera om tandkrämen vid säkerhetskontrollen.

Bättre hygien: En tandkrämstub som delas av flera personer är tyvärr ganska ohygienisk. De flesta som tar tandkräm från tuben snuddar vid den med sin tandborste och bakterier samlas vid tandkrämstubens öppning.

Innehåller inte vatten: Vatten i tandkräm och andra produkter är resurskrävande att transportera samtidigt som det kräver mer av jordens vattenresurser. Med tandkrämstabletter sparar man helt enkelt på vattnet.

Färre oönskade ämnen: De flesta tandkrämstabletter är tillverkade med noga utvalda ingredienser som är bra för både ens egen hälsa och miljön. Skummedel såsom SLS innehåller tandkrämstabletter i regel inte.

Vilka är nackdelarna med tandkrämstabletter?

Även om fördelarna är många så finns det såklart även nackdelar med tandkrämstabletter.

Priset: De flesta tandkrämstabletter är i relation till vanliga tandkrämstuber mycket dyra.

Lite forskning på dess effektivitet: Tandkrämstabletter är en relativt ny produkt. Det finns alltså väldigt lite forskning kring deras effektivitet och om de fungerar lika bra som vanlig tandkräm på tub.

Lite eller inget skum: Samtidigt som många ser skummet i en tandkräm som en fiende så är det samtidigt något som många efterfrågar hos en tandkräm. Man bör därför komma ihåg att tandkrämstabletter innehåller väldigt lite eller inget skum.

Tandkrämstabletter i media

Tandkrämstabletter fick stor uppmärksamhet i Sverige i samband med att grundarna av företaget Gumpearl, som tillverkar tandkrämstabletter medverkade i programmet.

Göra egna tandkrämstabletter

Det finns flera recept på hemmagjorda tandkrämstabletter där de flesta innehåller en kombination av bikarbonat, bentonitlera, kalciumkarbonat, aloe vera-gel och smaksättning med exempelvis pepparmint och stevia. Nedanför hittar du två olika recept på tandkrämstabletter (på engelska).

https://y-brush.com/en/blogs/y-brush/toothpaste-in-tablet-form

Tandkrämstabletter med eller utan fluor

Sveriges Tandläkarförbund stödjer användningen av tandkräm med fluor. Samtidigt är det många som av olika anledningar efterfrågar tandkräm utan fluor. Bland tandkrämstabletterna så finns det både tabletter med och utan fluor. Flera tillverkare har även två varianter för att kunna möta efterfrågan hos de olika kundgrupperna.

Ekologiska tandkrämstabletter, finns det?

Även om tandkrämstabletter av många betraktas som ett mer miljövänligt val så har vi i skrivande stund inte hittat något ekologiskt val alls. Därför ska man inte låta sig luras av varumärkesnamnen som ofta innehåller ord som ”eco” eller ”organic”. I själva verket så har de dock ingen ekologisk märkning.

Varianter av tandkrämstabletter

Förutom att säljas i tablettform så finns det även så kallat tandkrämspulver. Det har bland annat fördelen att man inte behöver tugga sönder tabletten och att pulvret på så vis går lättare att sprida jämnt över tänderna.