Stekpanna Utan Teflon


Stekpannor tillverkas i många olika material och utföranden så som gjutjärn, kolstål, non-stick, rostfritt stål, koppar och emaljerad gjutjärn. De olika materialen och typerna av stekpannor har egna egenskaper och användningsområden. Den populäraste och mest använda stekpannan i våra svenska hem är non-stick pannan. De billigare varianterna som har en non-stick beläggning i Teflon anses hälsofarliga eftersom de kan innehålla giftiga svårnedbrytbara ämnen som dessutom misstänks vara cancerframkallande. De mest välkända ämnena, PFOA och PFAS ska enligt Naturskyddsföreningen undvikas och istället rekommenderas användning av stekpannor gjorda i andra material. På den här sedan har vi strävat efter att sammanställa en lista över några av de mest sålda stekpannorna utan teflon just nu. Vi har tagit med produkter från populära tillverkare som säljs hos ett stort antal butiker.

Keramiska stekpannor

Det finns flera bra keramiska stekpannor på marknaden. Nedanför hittar du våra favoriter.

Scanpan CTX Ceramic Titanium 28 cm – Testvinnande keramisk stekpanna

Scanpans keramiska stekpanna är en av de bästa i klassen. Som bevis på detta kan nämnas att den utsetts till bäst i test i Aftonbladets stekpannetest, flera år i rad. Och tar vi en titt på kundomdömena för denna stekpanna är de mycket höga på samtliga butikers hemsidor. Det här är en stekpanna som funkar på alla olika spishällar, även induktion. Den tåliga beläggningen, kallad ”Ceramic Titanium Extreme” är så pass tålig att metallverktyg kan användas i den här stekpannan.

Stekpannan kan även användas i ugnen där den tål upp till 260 grader. Det är även möjligt att diska den i diskmaskin vid behov, även om handdisk rekommenderas för maximal livslängd. Ett solklart val bland de keramiska teflonfria stekpannorna, som lär göra få besvikna.

Barcelona Greenpan – Keramisk stekpanna

Vår egen favorit bland de keramiska stekpannorna är Barcelona Greenpan. Greenpan har framställt en egen keramisk beläggning vars huvudingrediens är sand. Vi har använt oss av Barcelona Greenpan under flera år och kan konstatera att vi är väldigt nöjda med stekpannan och att den fungerar väldigt bra i flera avseenden. Stekpannan är smidig och lätt, den keramiska non stick-beläggningen är tålig och i stort sett inget fastnar i den, oavsett vad man steker. Den går dessutom snabbt att diska av med lite diskmedel och den är allmänt lätt att hålla ren och fräsch mellan varven.

Greenpan Barcelona är ingen teflonpanna så man bör heller inte förvänta sig att dess egenskaper är på exakt samma nivå som teflon. Vissa saker kommer alltså emellanåt att fastna lite lätt i stekpannan, särskilt om man använder lite för lite fett. För vår egen del har detta dock aldrig inneburit några större problem. För dig som söker en keramisk stekpanna är denna produkt klart köpvärd.

Betyg för Greenpan Barcelona: 4,5 av 5

Skeppshult Stekpanna Gjutjärn 24 cm

Denna gjutjärnspanna från svenska Skeppshult är en riktig kvalitetsstekpanna från de småländska skogarna. Fördelen med gjutjärnspannor är den eviga livslängden vid rätt hantering och skötsel, de är robusta, fördelar värmen på ett bra sätt och kan användas på alla spisar. Denna stekpanna kommer dessutom redan behandlad med svenska KRAV-märkt rapsolja som fungerar som en naturlig non-stick beläggning som blir bättre ju mer den används.

Det viktiga vid hantering av gjutjärnspannor är att aldrig använda diskmedel vid rengöring utan istället använda hett vatten och sedan torka järnet fritt från fukt. Denna gjutjärnspanna har fått höga betyg av användare som beskriver den som en riktig stridsvagn, hög kvalitet och utmärkta stekegenskaper. På minussidan kan den uppfattas som något tung och klumpig.

✓ Fri från giftiga ämnen

✓ Lång livslängd

✓ 25 års gjutjärnsgaranti

De Buyer Mineral B Lyonnaise Stekpanna Kolstål 28 cm

En av de populäraste stekpannorna i kolstål kommer från franska varumärket De Buyer. Deras Mineral B Lyonnaise-serie är riktiga trotjänare för dig som prioriterar allt från stekning av fisk, ägg och grönsaker till den perfekta stekytan på din köttbit. Stekpannor i kolstål är mångsidiga och används flitigt i både professionell- och hemmamiljö. Denna modell är gjord i ett tjockare material jämfört med andra kolstålspannor för hemmabruk vilket resulterar i bättre värmefördelning och stekegenskaper. Likt gjutjärn bildar kolstålspannor en naturlig non-stick beläggning vid användning som blir bättre med tiden och ska hanteras på samma sätt.

Rengöring av pannan ska ske utan diskmedel och endast med hett vatten och diskborste. De Buyers kolstålspannor fungerar på alla spisar och är 100% garanterat giftfria. Istället avges vid användning små mängder hälsosamt järn till maten. Denna kolstålspanna beskrivs av användare som en rejäl, pålitlig, hög kvalitet och en fröjd att använda vid matlagning. På minussidan beskriver användare att stekpanna väger en del pga. Det något tjockare materialet samt att handtaget kan bli något varmt vid användning.

✓ Fri från giftiga ämen

✓ 100% återvinningsbara

✓ Naturlig non-stick beläggning vid användning

Demeyere Proline Stekpanna Rostfritt stål 28 cm 7-ply

Den belgiska tillverkaren Demeyere har tillverkat rostfria köksredskap ända sedan starten 1908 och har hyllats runt om i världen för dess stekpannor i rostfritt stål som står för hållbarhet, effektivitet och funktionalitet. Demeyeres Proline-serie har utvecklats för både hemmabruk och det professionella köket. Den har en extremt bra värmefördelning tack vare den sk. Sandwichkonstruktionen där aluminium och rostfritt stål har varvats i 7 lager. Detta bidrar till att råvarorna släpper enkelt vid stekning och underlättar därmed rengöring. 

De rostfria köksredskapen från Demeyere är 100% giftfria och tillverkade utan PFAS och PFOA. Demeyere Proline 28 cm 7-ply har fått höga betyg av användare och beskriver stekpannan som en mycket bra allround stekpanna med utmärkta stekegenskaper och enkel att rengöra då den dessutom tål att köras i diskmaskin. Det användare har att anmärka på är att stekpannor i rostfritt stål beter sig något annorlunda vid stekning från både gjutjärn och kolstål vilket gör att det kan behövs en inlärningsperiod innan ett perfekt resultat uppnås.

✓ Fri från gifta ämnen

✓ Går att diska i maskin

✓ 30 års garanti