Frysa in mat utan plast – de bästa alternativen


Plast är ett praktiskt material när det kommer till att frysa in mat. De flesta typer av plast innehåller dock skadliga ämnen och olika typer av tillsatser som inte är särskilt hälsosamma. Därför kan det vara en god idé att plasta av sitt kök och frysa in mat utan plast. På den här sidan listar vi de bästa sätten att frysa in mat på som vi har testat.

Matlådor i glas med bambulock

De flesta matlådor i glas har ju plastlock, vilket därför alltså inte är optimalt för den som helt och håller vill plasta av sitt kök. Dessa matlådor i glas har ett bambulock, botten i glas och en tunn silikontätning längs lockets sidor. Denna kommer dock inte i kontakt med maten vilket innebär i stort sett helt plastfri matförvaring.

Igluu Meal Prep Matlåda i Glas med Bambulock

Frysa in mat i matlådor av rostfritt stål

Matlådor av rostfritt stål säljs i princip överallt dom med. Det är ett riktigt fräscht och bra alternativ för att frysa in mat, samtidigt som både matlådan och locket är tillverkade i rostfritt stål, ingen del i plast i över huvud taget. Matlådorna i rostfritt stål är även tåliga och tål ordentliga smällar, vilket gör att man inte behöver vara orolig för att de ska gå sönder med glassplitter som resultat.

A Slice of Green Matlåda i Rostfritt Stål 750 ml

Problemet med just matlådorna i rostfritt stål är att endast ett fåtal av dom går att använda i mikrovågsugn, vilket det isåfall står särskilt på instruktionen för produkten. Generellt gäller annars att metall i mikrovågsugnar ska undvikas, eftersom det kan orsaka allvarliga olyckor. Använder du matlådor i rostfritt stål för att frysa in mat behöver du i de flesta fall alltså flytta om maten till en annan behållare innan du värmer upp den i mikrovågsugn.

Matlådor av glas med plastlock

Matlådorna i glas som numera säljs på de allra flesta större livsmedelsaffärer och prylkedjor såsom Clas Ohlson, Jula och Biltema är utmärkta när det kommer till att frysa in mat. Förvisso är locket på dessa matlådor ofta i plast, men fyller man inte upp mat hela vägen så kommer maten aldrig i kontakt med någon plast. Dessa matlådor i glas finns i flera olika storlekar som passar allt från flera portioner till endast små munsbitar. Därför funkar de bra att använda för att frysa in det mesta. Flertalet av dessa matlådor i glas är dessutom härdade och anpassade för att just frysa.

Tack vare deras praktiska form brukar de dessutom vara väldigt lätta att stapla vilket ger full ordning och reda i frysen. Matlådor i glas tål även att värmas i mikrovågsugn, vilket gör det väldigt smidigt att ta ut maten från frysen och ställa in den direkt i mikron.

Frysa in mat i glasburkar

Det här är ett bra alternativ om man inte har tillgång till matlådor i glas, samtidigt som locken ofta är tillverkade i metall (med en plastfilm på insidan av locket). Egentligen kan man använda sig av i stort sett vilken glasburk som helst som det tidigare legat exempelvis saltgurka, tomatpuré, äppelmos eller liknande i, särskilt bra för små infrysningar är till exempel gamla barnmatsburkar. Den man dock bör tänka på när man fryser in mat i en glasburk är att maten kan expandera när den fryses ner. Därför behöver man lämna lite extra utrymme så att den expanderande maten inte spräcker glasburken (katastrof med glaskross i hela frysen). Vad som vidare kan vara bra att tänka på kring att frysa mat i glasburkar är att den här typen av glasburkar ofta inte är härdade och tillverkade med en sådan tjocklek att de tål samma behandling som en matlåda i glas. Därför kan de med lite otur spricka, beroende av kvalitet.