Fast/Hård Tvål utan Palmolja


Palmolja är en ingrediens i tvål som många av olika anledningar väljer att undvika. Trots detta så finns det väldigt få hårda tvålar på marknaden som är fria från palmolja. Därför har vi valt att sammanställa denna guide till hårda tvålar utan palmolja, för att du så snabbt som möjligt ska kunna för en överblick över vilka alternativ som finns. Läs vidare för att hitta rätt tvål.

Lista Hård/Fast Tvål utan Palmolja

Nedanför hittar du en lista över tvålar utan palmolja. Bredvid varje tvål har vi skrivit ut vilken typ av fett man använder istället.

Gröna Gredelina Aleppotvål 10% Amber – Olivolja, lagerbärsolja


Nea of Sweden Soap & Shampoo Bar Natural – Rapsolja, olivolja, kokosolja, ricinolja, sheasmör, jojobaolja


Organics by Sara Hand & Body Soap Sensitive Skin – Rapsolja, kokosolja


Malin i Ratan Handgjord Ekotvål Shea & Avokado – Rapsolja, kokosfett, olivolja, sheasmör, kakaosmör, avokadoolja


Tvåla & Tvaga Ekologisk Hantverkstvål Prima Oliv – Olivolja


Oliva Naturlig Olivtvål – Olivolja


La Corvette Naturlig Marseilletvål Kub – Olivolja, kokosolja


Najel Olivtvål – Olivolja


Loelle Ekologisk Olivtvål – Olivolja

Var kan man köpa fast tvål utan palmolja?

När vi gjorde denna sammanställning av fast/hård tvål utan palmolja upptäckte vi att alla fasta tvålar som såldes i två större livsmedelsaffärer på nätet innehåller palmolja. Fasta tvålar utan palmolja är alltså mycket svåra att få tag på i de vanliga butikerna. Istället behöver man vända sig till hälsoinriktade butiker som säljer handgjorda tvålar. Vad vi upptäckt är att handgjorda ekologiska tvålar för de mesta innehåller andra fetter än just palmolja.

De flesta miljömärkta och ekologiska tvålarna innehåller palmolja

Även de lite dyrare ekologiska fasta tvålarna från större varumärken innehåller i stort sett alltid palmolja. Likaså de fasta tvålar som har olika typer av miljömärkningar. Men de ekologiska palmoljetvålarna har sannolikt tillverkade på en betydligt bättre palmolja än de som är gjorda på icke-ekologisk palmolja.

Hur upptäcker man palmolja i innehållsförteckningen på fasta tvålar?

På de flesta tvålar står ingredienserna utskrivna enligt INCI-systemet, som till stor del bygger på latinska ord. Nackdelen med INCI-systemet är att det är väldigt svårt för vanliga konsumenter att förstå. De olika typer av och benämningar för palmolja som vi stött på är Sodium Palmate och Sodium Palm Kernelate och Elaeis Guineensis Kernel Oil. Utöver dessa INCI-benämningar på palmolja så finns det ett otal olika ingredienser som kan ha sitt ursprung i/utvinnas från palmolja. Det säkraste sättet att välja en fast tvål utan palmolja är därför att välja en handgjord tvål med endast ett fåtal ingredienser.

Vad är dåligt med palmolja?

Det finns flera saker som anses vara negativt med palmolja. Bland annat skövlas stora mängder regnskog i olika delar av världen för att ge plats åt oljepalmsodlingar. Vidare är det sedan länge känt att många palmoljeplantager är en dålig arbetsmiljö, med usla arbetsvillkor och giftiga bekämpningsmedel som används. Palmolja är också en olja som inte är särskilt lämplig för upphettning, något som bildar ett antal skadliga ämnen i palmoljan.

Palmolja vs kokosolja?

I vår lista har vi lyft fram tvålar utan palmolja som innehåller kokosolja eller kokosfett. Kokosolja är en tropisk olja som också härstammar från palmer, en annan typ av palm än palmolja. Det finns även kritik mot odlingen av kokospalmer som kokosolja utvinns ifrån, vilket gör att det blir extra viktigt, vilken tvål man än väljer, att kontrollera ursprunget på oljan.