Komposterbara Kaffekapslar


Att använda sig av kapselmaskiner för att brygga kaffe är ett alternativ som är både smidigt och där kaffet smakar väldigt bra. Men den stora nackdelen är förstås de resurser när det kommer till material som krävs för att brygga varje enskild kaffekopp. De flesta kaffekapslar är tillverkade i en blandning mellan aluminium och plast, vilket inte är särskilt bra för vare sig hälsan eller miljön. Som tur är har allt fler aktörer lanserat kaffekapslar där förslutningen istället är tillverkad i växtbaserade material, som kan brytas ned i industrikompost på mellan 30-60 dagar. Läs vidare här för att få reda på vilka alternativ som finns när det kommer till komposterbara kaffekapslar!

MINespresso – ekologiska och komposterbara kaffekapslar

MINespresso är ett annat varumärke som säljer ekologiska och komposterbara kaffekapslar. Här kan man välja bland deras standardkapslar såsom Bonum, Ristretto, Espresso och Lungo. Men de har även lite mer unika varianter av kaffekapslar, som säljs i samarbete med Björklunds Kafferosteri, med kaffe från utvalda länder och områden såsom Brasilien, Etiopien, Sumatra och Colombia. MINespressos kaffekapslar har efter 62 dagar brutits ned till 90% i industrikompost och de är kompatibla med Nespressos kapselmaskiner.

MIN espresso Komposterbara Kaffekapslar Espresso

MIN espresso Komposterbara Kaffekapslar Lungo

Sjöstrand Coffee – ekologiska och komposterbara kaffekapslar

Sjöstrand Coffee är en liten svensk tillverkare av både kaffekapslar och kaffemaskiner. De var en av de första att börja med både ekologiska kaffekapslar och komposterbara kaffekapslar. Sjöstrand Coffee säljer kaffekapslar, där man exempelvis kan välja mellan Lungo, Espresso och Decaf. Sjöstrand Coffees kaffekapslar är kompatibla med Nespresso-maskiner.

Caffesso – komposterbara kaffekapslar

Caffesso säljer komposterbara kaffekapslar i flera olika blandningar, däribland Brasil, Marcala, Tolima, Honduras och Green. Caffessos kaffekapslar tillverkar av växtabaserat material från sockerrör och sockerbetor vilket gör att de just kan sorteras som kompost. Vi hittar dock ingen information om att deras kapslar skulle vara ekologiska vilket får bli ett litet minus. Kaffekapslarna från Caffesso är kompatibla med Nespresso-maskiner.

D’ABRAMO – komposterbara kaffekapslar

D’Abramo säljer två sorters kaffekapslar, Marrone och Bronzo, som båda är komposterbara. Produkten är från Italien där kaffet rostas och kapslarna produceras. Materialet i kaffekapslarna är biobaserad och de är biologiskt nedbrytbara. Inte heller D’Abramo nämner något om att deras kaffe skulle vara ekologiskt. Kaffekapslarna är kompatibla med Nespresso-maskiner.

Kaffekapseln Webbshop – Egna komposterbara kaffekapslar

Webbshoppen kaffekapseln som är en av de största webbshopparna inom kaffekapslar säljer även kaffekapslar under eget varumärke. Kaffekapslarna finns i flera varianter, Lungo, Ristretto, Espresso och Koffeinfri. Med kaffe som har sitt ursprung ibland annat Etiopien, Colombia och Papua Nya Guinea. Dessa kapslar passar i Nespresso-maskiner. De är inte ekologiska men får anses vara ganska prisvärda då det säljs till ett betydligt lägre pris än det hos många konkurrenter.

Sammanfattning

Det finns idag endast ett fåtal aktörer som säljer och tillverkar komposterbara kaffekapslar. De stora multinationella företagen ser än så länge ut att inte ha hakat på denna trend. Vad vi dock sett är att det finns betydligt fler alternativ idag än vad det gjorde för bara några år sedan. De alternativ som finns är i huvudsak sådana som passar i Nespresso-maskiner. För Dolce Gusto och Tassimo har vi än så länge inte hittat några alternativ. Tipsa oss gärna! Vi kommer kontinuerligt att fylla på denna sida med fler alternativ i takt med att fler komposterbara kaffekapslar dyker upp på marknaden.