Ekologisk Bikarbonat


-Guide till bästa köpet!

Bikarbonat har blivit rena rama universalmedlet senaste åren tack vare att det är miljövänligt och naturligt och kan ersätta många andra hushållsprodukter. Men spelar det någon roll vilket bikarbonat man väljer? Svaret är JA, ska man använda det i mat eller på kroppen ska man välja ett livsmedelsklassat och helst ekologiskt för då är man säker på att det inte finns några tillsatser eller rester av aluminium. Tyvärr finns det dock bara få ekologiskt certifierade bikarbonat men efter noggrann research har vi hittat två bra val!

Najel, ekologiskt bikarbonat

Najels bikarbonat är av livsmedelskvalitet, 100 % naturlig, giftfritt och ekocertifierat. Najel är ett franskt märke och deras bikarbonat är tillverkat i Turkiet och är förpackat i en kraftig papperspåse som är återvinningsbar.

Certifierat av det internationella certifieringsorganet Ecocert, ecocert.com

Nortembio, ekologisk bikarbonat

Högt kundbetyg!

Bikarbonat av hög kvalitet för hela hemmet, även till matlagning. Har officiell ekocertifiering som gör att den kan användas i ekologiska produkter, bakverk och liknande. Extra finkorningt och fritt från rester av aluminium. Förpackningen är återvinningsbar.

Betyg 4,5/5 på amazon.se

Vad är bikarbonat?

Bikarbonat tillverkas av kalksten och saltvatten och den kemiska formeln är NaHCO3, natriumvätekarbonat. Bikarbonat är biologiskt nedbrytbart och skonsam för både människa och natur. Bikarbonat har ett högt PH-värde, dvs neutraliserar syra, och har därför många användningsområden som t ex rengöringsmedel, munvatten, deodorant och jäsmedel.

Varför ska man välja ekologiskt bikarbonat?

Det har funnits en diskussion kring att bikarbonat kan innehålla rester av aluminium. Eftersom aluminium förekommer naturligt i jordskorpan och bikarbonat tillverkas av naturliga råmaterial som kalksten och salt så kan det förekomma små mängder aluminium i bikarbonat. Ska du använda bikarbonaten i matlagning, som deodorant, munvatten eller liknande är det därför viktiga är att se till att det inte finns för mycket aluminium i den. Det gör du genom att välja en så ren produkt som möjligt som är livsmedelsklassad, märkt aluminiumfri och dessutom ekologiskt certifierad.

Bra att veta! Gränsvärdet för aluminium i kosttillskott är 2 miljondelar vilket är så lite att de flesta får i sig mycket större mängd aluminium genom grönsaker och annan mat som man äter varje dag.

Tips på vad du kan använda bikarbonat till

  • Lukta gott i badrummet: Ställ en skål i badrummet med bikarbonat och några droppar eterisk olja så kommer det att dofta rent och fräscht, utan kemikalier.
  • Rengör termosen: Luktar det skunk i termosen? Häll i några matskedar bikarbonat samt kokande vatten. Skaka och låt stå ens stund. Skölj med vatten.
  • Rädda såsen: Har såsen skurit sig? Pudra över lite bikarbonat och vispa så blir såsen jämn och fin igen.
  • Hållbara snittblommor: Tillsätt ett krm bikarbonat i blomvattnet så håller sig snittblommorna fina längre.
  • Hårtvätt enligt No ’poo: No ’poo betyder ”Inget Schampo” i stället använder man ett par tsk bikarbonat blandat med vatten och masserar in i blött hår. Låt verka någon minut. Avsluta med att skölja håret i äppelcidervinäger för att återställa Ph-balansen. Använd kuren som djuprengöring då och då.
  • Som sköljmedel: Häll 1 dl bikarbonat i tvättmaskinens sköljmedelsfack, tvätten blir lika mjuka och fina som när du använder sköljmedel, fast helt naturligt.
  • Rengör kaffekokaren: Kör igenom kaffekokaren med 1 liter vatten och 1/4 kopp bikarbonat.
  • Missfärgade naglar: Gör en pasta av lika delar bikarbonat och vatten och massera in på naglarna och skrubba med en nagelborste. Skölj med vatten. Bra hjälp både mot gula och missfärgade naglar och trasiga nagelband.