Alternativ till Plastfolie


Plastfolie är ett väldigt vanligt inslag i många kök och hem. Och visst är det också väldigt praktiskt. Men för den som strävar efter att plasta av sitt hem och i synnerhet sitt kök så kan det vara intressant att hitta alternativa lösningar till att använda sig av just plastfolie. På den här sidan går vi igenom några bra och plastfria alternativ till plastfolie, som du i många fall dessutom kan återanvända.

Bivaxduk/Bivaxfolie

Bivax är ett naturmaterial som genom att kombineras med en bomullsduk ger en väldigt praktisk produkt när det kommer till förvaring – bivaxduk. Med en bivaxduk får du ett plastfritt alternativ som dessutom är slitstarkt vilket gör att du kan använda det om och om igen, under flera års tid. Bivaxdukar är dessutom naturligt vattentäta vilket gör dem praktiska och lätta att rengöra. Genom att köpa en bivaxduk en gång så sparar du alltså flera årsförbrukningar av plastfolie, samtidigt som du får en produkt vars funktion motsvarar plastfolie.

Det går att köpa färdiga bivaxdukar för förvaring av mat, de är skurna i runda eller fyrkantiga former, som passar olika bra beroende av vad du ska förvara. Hos vissa webbshoppar säljs även denna produkt som ”bivaxfolie”.

Gör egen bivaxduk

Man kan även göra egen bivaxduk, något som inte är särskilt komplicerat eller tidskrävande. Man kan antingen göra det genom att smälta bivax över en bomullsduk i ugnen eller genom att stryka in bivax i bomullstyget genom att stryka det mellan två bakplåtspapper/smörpapper.

Veganska vaxdukar

För den som inte vill ha bivax i sina dukar så finns det även ett stort antal veganska vaxdukar för matförvaring. Likt bivaxdukar så är det flesta veganska vaxdukarna tillverkade i bomull men istället för bivax så använder man material som candelillavax, tallkåda, kokosnötsolja eller sojavax. I några webbshoppar säljs dessa vaxdukar som ”Vegan Food Wraps”. De är lätta att rengöra och diska och om man underhåller dem så går de att använda i ett eller flera års tid.

Skålöverdrag i bomull

Ett annat bra alternativ till plastfolie är så kallade skålöverdrag, tillverkade i bomull. Med ett skålöverdrag kan man täcka över mat i skålar på ett smidigt och hygieniskt sätt. En stor fördel med just skålöverdrag i bomull är att man lätt kan tvätta dem i maskin vilket gör att man kan hålla dem konstant rena och fräscha. I många av dessa skålöverdrag finns det ett dolt resårband som drar åt skålöverdraget över skålarnas öppningar, så att de hålls fast och inte glider av. De flesta skålöverdragen på marknaden är tillverkade i ekologisk bomull men det finns även produkter som är tillverkade av linnetyg. Skålöverdrag är också lätta att göra hemma själv.

Glastallrikar

Vill man kunna täcka över mat samtidigt som man kan se igenom locket är ett bra alternativ att lägga glastallrikar över den skål man täcker över. Detta är ett alternativ som går att använda om och om igen, i många år så längre som glastallriken håller, och man kan enkelt se igenom på det man lagt ner i skålarna. Billiga, genomskinliga tallrikar i glas finns bland annat att köpa hos Jysk och Hos Amazon.

För vidare läsning så rekommenderar vi även vår sida som handlar om att frysa in mat utan plast.