Cassavamjöl


Guide, användningsområden och tips på de bästa produkterna!

Cassava, även stavat kassava är roten på växten maniok, som har sitt ursprung i Sydamerika, Centralamerika och Karibien. Man vet att cassava har odlats i minst 5000 år och idag odlas den i tropiska regioner över stora delar av världen. På den här sidan guidar vi dig till cassavamjöl, vad det är, hur man använder det och vilka produkter som är bäst. De bästa produkterna har vi tagit fram genom att sammanställa kundomdömen, information från tillverkare och våra egna erfarenheter på området.

Mother Earth Cassavamjöl

Mother Earths Cassavamjöl är ett finmalt ekologiskt cassavamjöl som är tillverkat i Brasilien.

Kundbetyg 4,4 av 5

Yoki Cassavamjöl

Yoki är ett av Brasiliens mest kända märken inom cassavamjöl, tillverkat i Brasilien.

Kundbetyg 4,4 av 5

Guide till Cassavamjöl

Här guidar vi dig till sådant som kan vara bra att veta kring cassavamjöl.

Så använder man cassavamjöl

Cassavamjöl är ett glutenfritt mjöl och i och med att det tillverkas på en rot och inte sädesslag så är det även många som betraktar det som förenligt med paleokost/AIP-kost. Cassavamjöl har även en bindande effekt går därför att använda som ersättare till vanligt mjöl. Nedan hittar du exempel på vad man kan använda cassavamjöl till.

 • Redning i såser
 • Våfflor
 • Gröt
 • Tortillas och tunnbröd
 • Pizza och glutenfri pizzabotten
 • Knäckebröd
 • Pannkakor
 • Chips
 • Istället för vetemjöl i hemmagjord pasta
 • Fufu (vanligt med cassavamjöl som huvudingrediens ibland annat Nigeria)

Hur smakar cassavamjöl?

Cassavamjöl är väldigt neutralt i smaken, ibland kan man endast känna en svagt nötig smak från mjölet. Därför passar det extra bra till recept där man vill framhäva smak från andra ingredienser än själva mjölet.

Näringsvärde för cassavamjöl

Vad som kännetecknar cassava generellt sett är att det har en låg andel protein och en hög andel stärkelse och kolhydrater. Detta avspeglar sig även i näringsvärdet för cassavamjöl som ser ut enligt följande.

 • Energi: 345 kalorier per 100 gram
 • Kolhydrater: 86 gram per 100 gram
 • Fiber: 6 gram per 100 gram
 • Protein: 1,8 gram per 100 gram

Var tillverkas världens cassava?

Även om Central- och Sydamerika är platsen där cassava har sitt ursprung så är det inte där som den mesta cassavan produceras idag. Världens största producenter i fallande ordning är Nigeria, Kongo, Thailand, Ghana och Brasilien. Bland kassavamjölen som säljs i Sverige kan vi dock konstatera att Brasilien är ett av de vanligaste ursprungsländerna.

Ekologiskt vs konventionellt odlat och framställt cassavamjöl

Vid odling av cassava tycks ogräs kring plantorna vara ett stort problem. Vi hittar rekommendationer till odlare på flera håll om att använda glyfosat/roundup med mera vid odlingen. Vi har inte kunnat hitta några exakta siffror kring hur förorenat konventionellt kassavamjöl är av bekämpningsmedel, vi kan bara konstatera att användningen förekommer. Vill man ha ett så giftfritt alternativ som möjligt så är det alltid säkrast att välja ekologiskt, som ställer krav på användandet av bekämpningsmedel, konstgödsel med mera.

Såvida vi känner till så finns det än så länge inget KRAV-märkt cassavamjöl i Sverige.

Så framställs kassavamjöl

Kassavamjöl är en produkt som framställs av ren råvara, det vill säga cassava-rot. Mjölet gör man genom att roten rivs, torkas och sedan mals.

Är cassavamjöl giftigt?

Sannolikt har du någon gång läst om cassava och att det kan vara giftigt. Det har att göra med att rå cassava innehåller så kallade cyanogena glykosider som kan bilda det giftiga ämnet vätecyanid när de bryts ned. I industriell produktion av cassavaprodukter, däribland cassavamjöl så har man effektiva metoder för att göra sig av med cyanogena glykosiderna. Det man ofta gör är att riva cassavan till små bitar, blötlägga den och koka den vilket tar bort de cyanogena glykosiderna. Industriellt tillverkade kassavaprodukter är säkra att äta enligt Livsmedelsverket. Framför allt är det alltså kassava som inte är tillagad på korrekt sätt som kan vara skadlig.

Är tapiokamjöl och cassavamjöl samma sak?

Nej, cassavamjöl och tapiokamjöl är inte samma sak. De kommer förvisso från samma växt maniok/cassava. Men cassavamjöl framställs av hela roten medan tapiokamjöl istället framställs genom att man utvinner stärkelsen ur cassava-roten. Tapiokastärkelsen säljs som mjöl och även som tapioka-pärlor, som man bland annat gör när man gör bubble tea. Tapiokamjöl är även den ingrediens man använder när man lagar det brasilianska tunnbrödet tapioca.

Källa till resistent stärkelse

Resistens stärkelse är något som under senare år uppmärksammats, då det anses ha flera hälsofördelar. Resistens stärkelse bryts inte ner av kroppen förrän det når tjocktarmen, där kroppen kan omvandla den resistenta stärkelsen till nyttiga fettsyror såsom smörsyra. Smörsyra i sin tur tros kunna skydda mot flera olika sjukdomar, och i högre koncentration i tjocktarmen kunna leda till att hormoner som signalerar mättnadskänsla till hjärnan frisläpps. Det skulle därför kunna ha positiva effekter vid övervikt.

Mer läsning om detta:

https://www.nnmh.se/butyrat-smorsyra/

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/maten-som-skyddar-dig-mot-kottets-farligheter

https://www.land.se/halsa/fyra-fibrer-for-friskare-tarmflora/

Studier har visat att cassavamjöl innehåller runt 0,5-2% resistent stärkelse.

Effektiv odling – mycket mat på liten yta med cassava

Cassava hör till en av de mest platseffektiva grödorna att odla som finns. Det vill säga som ger flest kalorier per odlad hektar. En hektar cassavaodling kan producera runt 250 000 kalorier per dag medan en hektar vete producerar runt 110 000 kalorier per dag.

Cassava och cassavamjöl kan alltså vara en viktig råvara när det kommer till att bekämpa svält i världen. Och när det kommer till att utnyttja världens resurser på ett effektivt sätt, till en växande befolkning.