Balsam utan Silikon


-Vi guidar dig till produkterna!

Silikon är en vanlig ingrediens i hårbalsam som tillfälligt brukar ge en känsla av att håret känns mjukt, lent och lättkammat. Vissa föredrar dock balsam utan silikon eftersom man menar att silikon i förlängningen är svårt att tvätta ur håret, något som kan ge en klibbig och matt känsla i håret samtidigt som det förhindrar fukt från att nå hårstråna. För alla de som vill undvika silikon i balsam har vi sammanställt en lista över balsam utan silikon. Läs vidare för att ta reda på vilka balsam som är silikonfria.

Bruns Balsam Nº01 Harmonisk Kokos

Bruns Balsam Nº01 är ett balsam utan silikon som istället innehåller aloe vera, sheasmör, kokosolja och avokadoolja. Detta balsam har en doft av kardemumma, kokos och apelsin.

Rosenserien Conditioner med Arganolja

Rosenseriens balsam är en ekologisk produkt som är tillverkad med arganolja och broccolifröolja. Utöver det finns även fuktbindare från björk på listan över ingredienser, som gör håret mindre frissigt.

C/o Gerd Deep Impact Conditioner

C/o Gerd Deep Impact Conditioner är ett ekologiskt, veganskt och silikonfritt balsam som bland annat innehåller quinoaextrakt och blåbärsfröolja. Balsamet har en doft av rosenträ, patchouli, pepparmynta och rosmarin.

John Masters Organic Honey & Hibiscus

John Masters Organic Honey & Hibiscus är ett silikonfritt och ekologiskt balsam som riktar sig särskilt till dig som har torrt och skadat hår. Bland ingredienserna finns honung, aloe vera, solrosfröolja, hibiskusblomextrakt och sheasmör.

Sante Shine Conditioner Björklöv och Provitamin B5

Det här balsamet från Sante Naturkosmetik är silikonfritt och tillverkat av bland annat jordnötsolja, björklövextrakt, provitamin B5 och det innehåller även ett växtbaserat glycerin.

Hur vet man om ett balsam innehåller silikon?

Att ta reda på om ett balsam innehåller silikon bara genom att titta på innehållsförteckningen kan vara mycket svårt för ett otränat öga. Det finns ett tjugotal vanliga benämningar på olika typer av silikoner (INCI-namn). Många av dessa slutar på -xane eller -cone. Detta gäller dock inte alltid. Så att hitta silikonfria balsam genom att gå igenom innehållsförteckningen på balsam för balsam kan bli en svår och tidskrävande uppgift. Istället blir det lättare att titta i butiker som säljer ekologiska produkter och rekoprodukter. På de flesta balsam som är silikonfria kommer detta att stå tydligt på om de är det.

Silikon i balsam – bra eller dåligt för håret?

Det råder olika åsikter kring huruvida silikon i balsam är bra eller dåligt för håret. Kritikerna menar att silikon lägger sig som en hinna över hårstråna och att denna hinna sedan är svår att tvätta ur. I förlängningen menar man att detta gör att silikoner byggs upp i håret och gör det matt och även ökar talgproduktionen, något som gör håret fetare.

Miljöaspekter

Det finns mycket som pekar på att silikoner är svårnedbrytbara i naturen och att de ackumuleras i vattenlevande organismer. Det är skillnad på olika typer av silikoner och framför allt är det så kallade cykliska silikoner som anses vara skadliga för miljön.