Açaí


-Guide, Användningsområden och Tips på de bästa produkterna!

Açaí är ett bär som växer på Para-assaipalmen, som har sitt ursprung i östra Amazonas i dagens Brasilien. Açaí-bären har blivit världskända då det av många anses vara ett kosttillskott med många hälsofördelar. På den här sidan guidar vi dig till açaí-bären generellt, vi tipsar dig om vilka açaí-produkter som det finns att köpa samt reder ut om det finns något vetenskapligt stöd i bärens påstådda hälsofördelar.

Tips på bra Açaí-Pulver!

Rawpowder Ekologiskt Açaí-Pulver

Mother Earth Açaípulver Eko

Superfruit Ekologiskt Açaípulver


Kundbetyg 3,9 av 5
Healthwell Açaípulver Eko

Powerfruits Ekologisk Açaí

The Organic Lab Ekologiskt Açaí Berry Powder

Açaí och açaí-bärens historia

Lokalbefolkningen i Brasilien har plockat och ätit açaí-bären sedan urminnes tider. Dock var det först på 70- och 80-talen som açaí-bär fick ett rejält uppsving även bland de stora massorna i Brasilien. Mycket skedde detta tack vare skaparen av Brasiliansk Jiu-Jitsu, Carlos Gracie, som rekommenderade det som en del av dieten för utövare. Ordet ”açaí” kommer från det brasilianska ursprungsspråket Tupi, där det betyder ”gråtande frukt”. Förmodligen har detta sitt ursprung i att açaí-bären när de utvinns/plockas ger ifrån sig vätska på ett sätt som kan liknas vid tårar.

Hur äter man açaí?

Açaí Bowls

Det tveklöst vanligaste sättet att äta açaí på är genom en så kallad Açai Bowl. Själva açaín består av en pasta/smet som mixats ihop av frysta açai-bär, bananer och någon form av sötning. Denna pasta/smet brukar man sedan toppa med frukt, bär, frön, nötter eller havregryn. Det finns många varianter.

Açaí i smoothies

Açaí brukar även blandas i smoothies. Till smoothies brukar açai-bären mixas tillsammans med banan, mjölk och bär till en konsistens som går att dricka.

Kakor och Rawbollar

Det finns även ett stort antal recept på kakor och rawbollar där açaí är en av de huvudsakliga ingredienserna.

Açai i mat

Açai-bär har egentligen inte ett särskilt högt sockerinnehåll vilket gör att det skulle kunna användas oftare även i mat. Det är inte särskilt utbrett i Sverige, i Brasilien förekommer det dock som ingrediens i såser, exempelvis sås till fisk eller kött.

Så säljs açaí i Sverige

En av de saker som kännetecknar açaíbären är deras låga sockerinnehåll. Det låga sockerinnehållet gör också att bären blir dåliga snabbt efter att de skördats, de håller bara någon enstaka dag efter skörd. Att sälja färska açaí-bär i Sverige blir därför en omöjlighet. Här tittar vi närmare på i vilken form man kan köpa açaí-bär i Sverige.

Macacos Ekologiska Frysta Açaíbär
Macacos Färdig Açaí Bowl

Frysta Açaí-Bär

Om man är på jakt efter en så ren och minimalt processad mat som möjligt så kan frysta açaí-bär vara vägen att gå. Frysta açaí-bär är ingen vanlig produkt i Sverige men vi känner åtminstone till ett varumärke på området. Det är varumärket Macacos som säljer frysta ekologiska açaí-bär, som för närvarande går att köpa hos Mathem. Med frysta açaíbär kan man göra allt ifrån smoothies till bowls.

Hela frysta açaí-bär är ofta ett bättre val ur näringssynpunkt eftersom många vitaminer och näringsämnen går förlorade i de produkter som processats hårt. Fryst açaí anses även ha en mer naturlig och äkta smak.

Açai-pulver

Açaí-pulver är en praktisk açaí-produkt som bland annat har som fördel att det kan förvaras torrt, med lång hållbarhet. Många gånger är pulvret framställt genom frystorkning av açaín, vilket anses bevara mer smak och näringsämnen än vid vanlig framställning av bärpulver. Açaí-pulver går att blanda ner i smoothies men man kan även göra açaí bowls med det. Açaí-pulver är även den vanligaste formen av açaí i Sverige. Vi har gått igenom ett stort antal açaí-recept och kan konstatera att majoriteten bygger på açaí-pulver som huvudingrediens.

Så fördelarna med açaí-pulver är framför allt smidigheten och enkelheten att förvara det. I och med att det är torkat så innehåller det även en hög koncentration av vissa näringsämnen, till exempel protein.

Färdig Açai-bowl

Varumärket Macacos som vi nämnde tidigare säljer även en färdigblandad açai-bowl. Den uppenbara fördelen med den här produkten är att det bara är att hälla upp i en skål och äta. Tittar man på listan över ingredienser så innehåller denna färdiga açaí-bowl ett antal tillsatser, konsistensmedel i form av modifierad potatisstärkelse, pektin, lecitin och xantangummi och antioxidant i form av citronsyra. Det gör att det i slutändan inte blir en så naturlig och ren produkt som man kanske skulle önska.

Är Açaí nyttigt? Fördelar och nackdelar för hälsan?

Här tittar vi närmare på några av de hälsofördelar som man genom vetenskapliga studier kunnat konstatera att açaí har. Med tanke på sin status som superbär och att det på många håll hyllas till skyarna så har vi hittat förvånansvärt lite forskning som styrker açaí-bärens hälsofördelar.

Ökar graden av HDL-kolesterol, kroppens ”goda” kolesterol

I en studie där deltagarna fick dricka 200 ml açaí-juice om dagen kunde man efter fyra veckor konstatera att deltagarna ökat graden av HDL-kolesterol med 7,7%.

En högre grad av HDL-kolesterol kan minska risken för att få hjärtinfarkt eller stroke.

Innehåll av antioxidanter

Açaí-bär har ett högt innehåll av antioxidanter och innehåller 3-6 gånger mer antioxidanter än blåbär. Antioxidanter är dock ett omtvistat ämne. Att få i sig antioxidanter genom kosten är något som de flesta förespråkar, att ta tillskott med antioxidanter har i studier dock visat sig vara skadligt för hälsan. En ny studie från Karolinska institutet visar att kosttillskott av antioxidanter kan öka spridningen av cancer i kroppen.

Açaí och vikt

På vissa håll kan man läsa om açaí som ett effektivt hjälpmedel när det kommer till viktminskning. Värt att lyfta på detta område är dock en studie som forskare från Lunds Universitet utförde på möss, om bärs förmåga att förebygga viktuppgång. Här visade açaí-bär på motsatsen, de möss som fick açaí-bär gick upp mycket i vikt och utvecklade fettlever.

Näringsvärde för Açaí-bär

Som en relativt ny produkt på den internationella marknaden har vi noterat att informationen om açaí-bärens näringsvärde skiljer sig ganska mycket åt mellan olika källor. Bland de açaí-pulver som säljs i Sverige varierar näringsinformationen exempelvis ganska kraftigt. Den mest träffsäkra källan för açaí-bärens näringsvärde anser vi därför vara Macacos Frysta Ekologiska Açai-Bär, med näringsvärde enligt följande.

  • Energi: 86 kcal per 100 gram
  • Fett: 7.4 gram per 100 gram
  • Socker: 0 gram per 100 gram
  • Fiber: 1.3 gram per 100 gram
  • Protein: 1.3 g per 100 gram
  • Salt: 0 gram per 100 gram
  • Vitamin A: 67 µg per 100 gram

Det går alltså att konstatera att açaí-bär är ett förhållandevis energirikt bär, utan socker som dessutom är rikt på fett. Denna höga fetthalt är relativt ovanlig bland bär.

Se upp för tillsatt socker i färdiga açaí-produkter

Vad som framgår av innehållsförteckningen för de frysta açaí-bären är att de inte innehåller något socker i över huvud taget. Köper man en färdig açaí-produkt, färdigpaketerad i affären eller en açaí bowl på restaurang så brukar den ofta vara mycket söt. Detta socker är alltså tillsatt och inte på något sätt en naturlig del av açaín.

Sammanfattning

Vi skapade denna artikel med en uppfattning om att açaí-bär var något alldeles extraordinärt, med mängder av hälsofördelar. Det visade sig dock vara mer av ett vanligt bär som inte ser ut att vara särskilt mycket nyttigare än de bär som växer i svenska skogar. Det har än så länge inte forskats så mycket på açaí-bär och som kosttillskott bör man därför använda det med försiktighet. Själva använder vi helst frysta açaí-bär som är så nära naturliga som det går, i en açai bowl eller en god smoothie.