Test av Lavazza Tierra! For Planet


De flesta kaffekapslar som säljs är icke-ekologiska. Det finns dock ett par ekologiska alternativ där Lavazza Tierra! For Planet är ett av dem. Vi har testat Lavazza Tierra! For Planets ekologiska kaffekasplar och gett dem ett sammanvägt betyg. Läs vidare för att ta reda på vad vi tycker om dessa kaffekapslar och vilket betyg vi gett dem.

Smaken

Kaffet som bryggs med Lavazza Tierra! For Planet är riktigt gott. Smaken är mild och mjuk, inte alls skarp eller besk och vi kan tänka oss att köpa dessa kaffekapslar enbart för smaken. På förpackningen beskriver man smaken och doften som att den har ”fruktiga noter” och det är vi benägna att hålla med om.

På förpackningen anges ”intensiteten” vara 7 av 13. Dessa kaffekapslar är anpassade för att göra espresso-koppar med kaffe om 40 ml.

Till vilka kapselmaskiner passar dessa kaffekapslar?

Lavazza Tierra! For Planet är kompatibla med Nespresso-maskiner.

Om kaffet i kapslarna

Kaffet i Lavazza Tierra! For Planet består av handplockat Arabica-kaffe. Man anger inte ursprunget för kaffet, mer än att det är certifierat som icke EU-ekologiskt. På sin hemsida informerar Lavazza om att kaffet i kapslarna kommer från ekologiskt certifierade gårdar i Syd- och Centralamerika. Här anger Lavazza även att kaffet är certifierat ekologiskt av Rainforest Alliance. Själva färdiga produkten är packad och tillverkad i Tyskland.

Övriga certifieringar

Lavazza anger denna produkt som ”Zero CO2 Impact Aluminium Caps” vilket de på sin hemsida beskriver med att kaffekapslarna klimatkompenseras fullt ut.

Förpackningen är certifierad med FSC Mix ”Packaging from responsible sources”.

Användandet av aluminium-kapslar ifrågasätts ur miljösynpunkt

Den kritik som eventuellt kan riktas mot Lavazza Tierra! For Planet är att kaffekapslarna är tillverkade i aluminium. Många anser detta vara slöseri med resurser och dåligt för miljön i flera avseenden, bland annat när det kommer till återvinningen av kapslarna. Det finns möjligheter att återvinna kaffekapslar, vi känner dock inte till hur utbrett eller välfungerande det är. Det finns ett gäng tillverkare av komposterbara kaffekapslar som i vissa avseenden kan vara bättre.

Pris

Om man avser att köpa kaffekapslar så finns det ingen som helst anledning att välja någon annan än denna (såsom icke-ekologisk) med hänsyn tagen till priset. För att vara en ekologisk produkt säljs Lavazza Tierra! For Planet till ett riktigt bra pris, 10 kaffekapslar kostar cirka 29 kronor. Det motsvarar 2,9 kronor per kopp vilket till och med är ett lägre pris än många icke-ekologiska alternativ.

Sammanfattning och betyg

Lavazza Tierra! For Planet är ett bra val för den som vill ha riktigt gott kaffe. Att kaffet inuti kapslarna även är ekologiskt, till samma pris som icke-ekologiska kaffekapslar är även det ett stort plus. Kanske vore det bättre av Lavazza att tillverka sina kaffekapslar i någon form av komposterbart material eftersom aluminiumkapslar är så pass ifrågasatt.

Vidare skulle vi efterfråga att man är lite tydligare med kaffets ursprung, något som endast anges väldigt brett. För den som avser att köpa kaffekapslar är det här dock en bättre produkt än de icke-ekologiska alternativen i flera avseenden. Vi ger den därför ett sammanvägt betyg på 4 av 5.