Hemmagjord Deodorant – Naturligt och giftfritt alternativ


De flesta deodoranter har en lång innehållsförteckning med ett antal ingredienser som förmodligen inte är så hälsosamma. Bland sådana ämnen kan exempelvis nämnas aluminium, parabener, ftalater och propylenglycol som vissa misstänker har skadliga effekter på hälsan. Hur man än gör så innebär de vanliga deodoranterna på marknaden att man får en väldigt stor exponering mot olika kemikalier och tillsatser. Oavsett om dessa ämnen skadar din hälsa eller ej så kan du med enkla medel göra en hemmagjord garanterat giftfri deodorant, och receptet är mycket enkelt! Här kan du läsa hur man gör och hur du kan variera receptet.

Deodorant med kokosolja som bas

Det absolut lättaste sättet att göra en hemmagjord deodorant är att köpa en burk med kokosolja, öppna locket och smörja in armhålan med kokosolja, utan något annat. Jag har stött på många som testat detta och varit mycket positivt överraskade över kokosoljans effektivitet som deodorant. Vill du göra en lite mer sofistikerad variant av kokosolja-deodoranten, som håller ihop bättre, tar bor dålig lukt och suger åt sig så kan vi rekommendera följande recept:

1 del kokosolja

1 del potatismjöl eller majsstärkelse

1 del bikarbonat

Man gör deodoranten genom att man smälter kokosoljan i en skål i ett vattenbad. Man blandar sedan ihop kokosoljan med potatismjöl/majsstärkelse samt bikarbonat. När man blandat ihop detta häller man över det i den behållare man vill förvara deodoranten i och låter den sedan stelna innan man sätter på locket.

Parfymera med naturliga ingredienser

Vill du parfyrmera din hemmagjorda deodorant så kan du exempelvis blanda i lite vaniljpulver, valfri krydda eller någon eterisk olja som du gillar. Exempelvis kan lavendelolja, citronolja eller vaniljolja passa bra. Även rosenolja och Ylang ylang-olja kan pigga upp kokosolja-deodoranten rejält! Det bästa här är att du kan anpassa parfyrmeringen efter vad du gillar, eller helt låta bli att parfyrmera den.

Variera receptet med sheasmör

Receptet på kokosolja-deodoranten går även att variera med andra oljor, och även med sheasmör som har en lite krämigare konsistens. Vissa föredrar även doften av sheasmör framför kokosolja och vice versa. Man kan därför med fördel variera receptet med olika krämiga oljor och fetter och på detta sätt jobba fram sin egen favoritblandning.

Bra glasburkar med lock för hemmagjord deodorant

Hur undviker man kladdiga händer när man tar på sig deodorant?

En av de få nackdelarna som vi upplevt med hemmagjord/naturlig deodorant är att man lätt kan bli ganska kladdig när man ska ta på sig deodoranten. Här finns det ingen självklar lösning utan det lättaste är att bara acceptera att man får bli lite kladdig, och helt enkelt tvätta sig efter användning. Vill man inte ha någon deodorant på fingrarna så kan man till exempel testa att använda sig av en träspatel, till exempel en gammal glasspinne.

Man kan också använda sig av en bit toapapper/hushållspapper alternativt en bomullspad. Ytterligare en nackdel med hemmagjord deodorant är att den kan kladda lite mer mot kläderna. Har man några väldigt känsliga kläder får man kanske testa sig fram med mängd och ingredienser innan man använder den mot dessa.