Kallbryggt Kaffe – Ett lätt recept!


Kallbryggt kaffe som på engelska kallas cold brew coffee är ett enkelt och gott alternativ till det vanliga varmbryggda kaffet som de flesta annars är vana vid. Förutom att det är gott med kallbryggt kaffe så finns det ett antal praktiska fördelar med det. Först och främst är det lätt att förbereda så att man kan ha det färdigt direkt när man behöver det. För den som vill ha kaffet redo på morgonen direkt när man stiger upp så har man det färdigt i kylen. Föredrar man sitt kaffe varmt så går det lika bra att värma upp det kallbryggda kaffet. En laddning med kallbryggt kaffe kan man göra precis hur stor man vill och den håller sedan i kylen i upp till två veckor.

Vidare passar kallbryggt kaffe lite extra bra vid varmare väder, när man kanske inte är så sugen på att dricka varma drycker. I och med att det förvaras i kylen och på så vis är kylt från början så passar det väldigt bra att använda när man ska göra iskaffe. Att göra kallbryggt kaffe drar också mindre energi, både från dig själv och elektriciteten i ditt hem.

Recept

Receptet på kallbryggt kaffe går givetvis att variera efter hur starkt eller svagt man vill ha sitt kaffe. Men en bra tumregel är att man kan använda ett 3/4 kaffemått med kaffe per deciliter vatten.

Ingredienser

  • 8 deciliter vatten
  • 6 kaffemått med kaffe, gärna grovmalet eller presskaffe

Du behöver

  • En kanna
  • En presskanna, kaffefilter (evighetsfilter) eller filterhållare+kaffefilter

Gör så här

Fyll upp en kanna med 8 deciliter vatten. Fyll sedan på med 6 stycken kaffemått med kaffe.

Rör om i kannan, täck över öppningen på kannan och ställ sedan in den i kylen. Låt blandningen stå och ”kallbrygga” i kylen i mellan 12-16 timmar. Därefter är det dags att ta ut kaffet och filtrera det. Det går bra att hälla det igenom vilket kaffefilter som helst eller en presskanna.

När kaffet filtrerats så kan man ställa tillbaka det i kylen igen och där håller det sig bra i upp till två veckor.

Perfekt Kallbryggt Kaffe med en Asobu Cold Brew-Bryggare

Kallbryggt Kaffe och Hälsofördelar

Söker man runt lite på kallbryggt kaffe på nätet så finns det mängder av hemsidor som listar kallbryggt kaffe och dess påstådda hälsofördelar. Bland annat att det skulle förebygga olika sjukdomar, vara bra för olika kroppsdelar och vara snällare mot magen än varmbryggt kaffe. Vi väljer dock att inte fördjupa oss i detta utan nöjer oss med att det är en riktigt god och trevlig dryck!

Min egen recension av kallbryggt kaffe

Efter att ha testat kallbryggt kaffe själv så anser jag att det var över förväntan smakmässigt. Det får en helt annan smak än vanligt varmbryggt kaffe, smaken är mildare och lite sötare. Det är därför heller inte lika skarpt och beskt som vanligt varmbryggt kaffe.

För egen del är jag dock lite för van och inkörd på den vanliga varmbryggda kaffesmaken vilket gör att jag inte direkt kommer att gå över helt till kallbryggt. Det är däremot en sorts kaffe som jag definitivt kommer att dricka regelbundet framöver, speciellt när det är lite varmare.