Agavesirap


Agavesirap är en sirap som framställs av olika typer av agave, en växt som bland annat är vanligt förekommande i Mexico. Många använder agavesirap som sötning eftersom det har en god och väldigt söt smak som är sötare än socker. Det fungerar även som ett bra veganskt alternativ till honung. På den här sidan guidar vi dig till allt du behöver veta om agavesirap. Genom en noggrann analys av kundomdömen, information från tillverkare och våra egna erfarenheter kring agavesirap så har vi även sammanställt en topplista över de bästa produkterna. Läs vidare för att ta reda på vilken agavesirap som är bäst!

De bästa produkterna!

Superfruit Raw Agavesirap

Ekologisk och RAW agavesirap från Mexico.

Kundbetyg 5 av 5

Urtekram Agavesirap

Ekologisk agavesirap från Urtekram, inga tillsatser, endast ren agavesirap.

Kundbetyg 5 av 5

Guide till Agavesirap

Här guidar vi dig till det mesta som kan vara bra att veta kring agavesirap.

Vad är egentligen agavesirap?

Agavesirap görs på färsk agave. Agaven skördas för att sedan rensas på blad och rötter, så att bara själva kärnan av agaven är kvar. Därefter pressar man ur växtsaften/juicen ur agavens kärna. Denna växtsaft genomgår därefter filtrering och upphettning för att koncentrera smaken och sötman. Många tillverkar agavesirapen i en skonsam process där agaven inte hettas upp till mer än 40-45 grader.

Historia

Med sitt ursprung i området kring Mexico och Karibien har agave-växten använts i flera tusen år. Tidiga fynd visar att det kan ha använts för så länge som för 8500 år sedan.

I Aztekriket hade agave en viktig ställning, där man använde det till allt ifrån att göra vinäger till sirap, vin och socker. Bland annat så hade agave-drycken pulque en helig och viktig status i Aztekriket. Sedan urminnes tider har fibrerna i agave även använts för att göra textilier och kläder.

Agavesirap till barn och bebisar

Det är allmänt känt att man inte ska ge honung till barn under 1 års ålder, eftersom det kan orsaka så kallad botulism. Vad gäller agavesirap så finns vad vi kunnat hitta inga sådana rekommendationer. Detta diskuteras bland annat i denna artikel från Fox News, där agavesirap nämns som en huskur mot hosta för små barn.

Kalorier i agavesirap

Ett vanligt argument vi hittat för att välja agavesirap framför annan typ av sötning är att det skulle innehålla färre kalorier. Men hur ligger det egentligen till med kalorierna i agavesirap? Här jämför vi mängden kalorier jämfört mot annan sötning.

  • Socker – 405 kalorier per 100 gram.
  • Honung – 332 kalorier per 100 gram.
  • Agavesirap – 300 kalorier per 100 gram.
  • Lönnsirap – 270 gram per 100 gram

Jämfört mot vanligt raffinerat socker är det alltså sant, agavesirap innehåller färre kalorier per 100 gram. Det är dock svårt att dra slutsatsen att det skulle vara nyttigare eftersom agavesirap fortfarande innehåller mängder av socker.

Agavesirap vs honung

Agavesirap är framför allt känt som ett veganskt alternativ till honung. Honung anses inte vara veganskt eftersom framställningen bygger på att människor använder djurens arbete för att framställa den. Agavesirap däremot tillverkas utan inblandning av animaliska ingredienser och innehåll. Men den kanske främsta anledningen till att agavesirap används som ett alternativ till honung är att det faktiskt liknar honung i smaken. Även om agavesirap och honung liknar varandra i smaken så kan man lättast beskriva skillnaden med att agavesirap är rinnigare och mer lättflytande, sötare och dessutom har en mer neutral smak.

Agavesirap i bakning

Agavesirap fungerar som ett bra alternativ till socker i bakning. Agavesirapen har en ganska neutral smak som inte tar över i bakverken, samtidigt som man behöver använda sig av en mindre mängd än socker för att uppnå samma söta smak. Vanliga användningsområden för agavesirap inom bakning är exempelvis för att baka knäck, havreflarn, muffins med mera.

Agavesirap i kaffe eller te

Vissa använder agavesirap i kaffe och te och fördelen är ungefär densamma som när man använder det i bakning. En relativt liten mängd ger väldigt mycket sötma i kaffet eller teet.

Mörk eller ljus agavesirap

Agavesirap finns i flera varianter och vanligtvis går den att välja som mörk eller ljus. Mörk agavesirap har en djupare och mer intensiv smak, som påminner lite om karamell. Den ljusare agavesirapen är istället mer neutral i sin smak. Tvärt emot vad man kan tro så är ljusare agavesirap ett mindre processat alternativ. Mörkare agavesirap har ofta genomgått mer filtrering och högre temperaturer.

Förpackningar

Agavesirap är för det mesta förpackat på samma sätt som honung. Det säljs på både glasburk och på squeeze-flaska, där det vanligaste alternativet är just på squeeze-flaska. Squeeze-flaska är den förpackning som vi själva föredrar eftersom det begränsar mängden kladd och spill.

Priser

Agavesirap kostar ungefär lika mycket som honung. Ekologisk agavesirap brukar ligga på någonstans runt 200-300 kronor per liter. Den billigaste ekologiska agavesirapen som vi hittat säljs av Koro och kostar 116 kronor per liter för mörk agavesirap och 138 kronor per liter för ljus agavesirap.

Substitut till agavesirap

Agavesirap finns i de flesta välsorterade livsmedelsaffärerna men ibland kan det vara svårt att få tag på. Har man ett recept som innehåller kan följande sötning användas som substitut.

  • Honung
  • Lönnsirap
  • Dadelsirap
  • Vanlig sirap

Glykemiskt index för agavesirap

En vanlig anledning till att folk använder sig av agavesirap är att det har ett lägre glykemiskt index än vanligt raffinerat socker. Förenklat innebär det hur snabbt och hur länge blodsockernivån påverkas efter att man ätit ett livsmedel. Uppgifterna om vilket glykemiskt index agavesirap har varierar ganska kraftigt mellan olika källor. Vi har hittat uppgifter om GI-värden för agavesirap som sträcker sig mellan 10-32.  Vanligt socker har ett GI-värde på 100.

Hållbarhet

På grund av det höga sockerinnehållet så är hållbarheten för agavesirap mycket lång, dock inte riktigt lika lång som för vanlig sirap. En oöppnad förpackning brukar hålla sig bra i runt två år. När förpackningen väl öppnats skriver de flesta tillverkare att den håller i cirka 6 månader. Med detta sagt så är det inte säkert att en agavesirap håller i två år från det att man köpt den, ofta har den lagerhållits länge av affären och bäst före-datum kan ligga nära inpå från det att man köpt den. Och som för de flesta livsmedel kan det hålla betydligt längre än sitt bäst före-datum.