Hallonblad


-Guide, användning och tips på bästa produkterna!

De flesta är förmodligen bekanta med hallon genom de söta och goda bären. Men vad färre känner till är att hallonbladen även fungerar utmärkt att göra te på. På den här sidan guidar vi dig till hallonblad generellt sett, hur man använder det och vilka produkter som är köpvärda. Läs vidare för att ta reda på vilka hallonblad som är bäst.

De bästa hallonbladen!

Crearome Hallonblad

Crearomes Hallonblad är ekologiskt odlade och säljs i ett prisvärt paket om 100 gram.

Kundbetyg 4,91 av 5

Örtagubben Hallonblad

Örtagubbens Hallonblad är ekologiska och säljs i paket om 40 gram.

Kundbetyg 5 av 5

Guide till hallonblad

Här guidar vi dig till det mesta du behöver veta om hallonblad och att göra te på dem.

Så smakar hallonbladste

Tvärt emot vad man kanske kan tro så smakar hallonbladste inte som vanliga hallon. Istället har hallonbladen en mild, syrlig och lite örtig smak när man gör te på dem, med små inslag av hallon i smaken.

Hallonblad i teblandningar

Förutom hallonblad som säljs rena så förekommer det även som ingrediens i teblandningar. Man kan exempelvis hitta det blandat med rooibos, lavendel eller moringa.

Hallonblad som huskur

Hallonblad har sedan länge använts som huskur inom olika områden. Här kan du läsa om vanliga användningsområden som huskur.

Lindra illamående under graviditet

Hallonbladste används av vissa för att lindra illamående under graviditeten.

Anses kunna stärka livmodern

Vissa dricker hallonbladste under graviditetens sista fas. Det anses kunna stärka livmodern och bäckenmuskulaturen och på detta sätt förbereda inför och underlätta förlossningen. Vi har inte hittat några vetenskapliga belägg för detta utan det är att betrakta som en huskur.

Anses kunna sänka blodsockernivåerna

Hallonblad anses kunna sänka blodsockernivåerna i kroppen.

Lindring vid PMS och mensvärk

Även om det inte finns några vetenskapliga bevis för detta så finns det vissa anekdotiska belägg för det. Flera beskriver hur de lindrat sin PMS och mensvärk efter att ha druckit hallonbladste.

Är hallonbladste farligt att använda när man är gravid eller ammar?

Frågan ställs hos Livsmedelsverket, huruvida det är skadligt eller ofarligt att dricka hallonbladste medan man är gravid eller ammar. Livsmedelsverket svarar att de än så länge har för lite kunskap på området för att svara på om det är farligt eller ej. Men att man för att vara på den säkra sidan inte bör inta några större mängder örtteer under graviditeten och amningen.

Hallonbladsteets effekter

Hallonbladste anses frigöra oxytocin i kroppen, vilket ger en rogivande och avslappnande effekt. Hallonbladste innehåller inget koffein vilket gör att det kan drickas på kvällen innan man ska sova.

Biverkningar av hallonbladste

Även om de flesta som konsumerar hallonbladste inte märker någon skillnad så kan vissa uppleva en urindrivande och laxerande effekt.

Vanliga ursprungsländer för hallonblad som säljs i Sverige

Även om det växer gott om hallon i Sverige så säljs det inte särskilt mycket hallonblad som har sitt ursprung och är tillverkade i Sverige. Bland de produkter som vi analyserat och tittat närmare på kan vi konstatera att Bulgarien, Kroatien och Kosovo är några av de vanligaste ursprungsländerna.

Ekologiska vs konventionellt odlade hallonblad

Inom hallonproduktion är olika former av bekämpningsmedel mycket vanligt förekommande. Det handlar både om bekämpningsmedel som bekämpar ogräs, till exempel glyfosat, och bekämpningsmedel som bekämpar insekter. Ibland upptäcker man även förbjudna bekämpningsmedel i hallon som säljs i Sverige.

Vill man vara på den säkra sidan, både för egen del och för människor och omgivningen där hallonbladen odlas är det därför en mycket god idé att välja ekologiska hallonblad.

Kapslar med hallonbladsextrakt

För den som inte gillar smaken av hallonbladste, men samtidigt är ute efter hallonbladens näring eller effekter finns det även hallonbladskapslar. Dessa bör man konsumera med viss försiktighet eftersom det inte är ett särskilt väl beprövat kosttillskott.

Hallonbladsextrakt finns även att köpa som en koncentrerad vätska.

Näring i hallonblad

Ytterligare en anledning till att många väljer att dricka hallonbladste är tack vare innehållet av flera viktiga näringsämnen. Vi har inte hittat några svenska källor som styrker näringsinnehållet, däremot flera internationella och trovärdiga aktörer.

Hallonblad är rikt på antioxidanter och innehåller bland annat följande vitaminer och näringsämnen.

  • Kalcium
  • Magnesium
  • Zink
  • C-vitamin
  • E-vitamin

Recept på hallonbladste

Vi har noterat att recepten på hallonbladste varierar ganska mycket. För en kopp te, cirka 2,5 deciliter vatten brukar det rekommenderas från 1 tesked upp till en matsked hallonbladste. Det säkraste är därför att du själv provar dig fram och tillsätter den mängd som ger godast och mest balanserad smak.

Fler varianter av hallonbladste

Förutom det klassiska hallonbladsteet som bryggs med torkade hallonblad som får dra i varmt vatten så finns det några fler varianter värda att testa.

  • Hallonblads-iste: Hallonbladste som kokas och sötas med honung för att sedan kylas ner och drickas som iste.
  • Hallonbladste-smoothie: Smoothie där hallonbladste blandas med fryst banan och frysta hallon.
  • Isglass gjord på hallonbladste: Genom att brygga hallonbladste som sedan sötas med honung och därefter fryses ner runt glasspinnar så har man gjort egen hallonbladste-isglass.

Färska hallonblad

Kanske har du en hallonbuske i trädgården? Då kan du även göra hallonbladste på färska hallonblad. Färska hallonblad går att äta även om det inte är särskilt vanligt förekommande.