Hibiskuste


– Guide, användning och tips på de bästa produkterna!

Hibiskuste görs på torkade hibiskusblommor och är uppskattat för sin sötsura smak, rogivande effekt och långa tradition. På den här sidan hittar du en guide till hibiskuste, hur man gör det, använder det och vilka produkter som är bäst. De bästa produkterna har vi sammanställt genom analys av kundomdömen, information från tillverkare och våra egna erfarenheter på området.

De bästa hibiskusteerna!

Biotiva Ekologiska Hibiskusblommor – Bästa valet!

I ett prisvärt storpack om 1 kg säljer Biotiva ekologiska hibiskusblommor. Kundnöjdheten är mycket hög för detta hibiskuste.

Kundbetyg 4,7 av 5

Örtagubben Hibiskus

Örtagubbens hibiskusblommor är ekologiska och säljs i ett paket om 50 gram. Kunderna uppskattar bland annat smaken på detta te.

Kundbetyg 4,8 av 5

Guide till hibiskuste

Här guidar vi dig till det mesta som kan vara bra att veta kring hibiskuste.

Här växer hibiskus

Hibiskus växer som prydnadsväxt i alla världens världsdelar, där den trivs bäst i tropiskt och subtropiskt klimat. Dess exakta ursprung är ganska omtvistat, och söker man information kring denna frågeställning så påstås det att den kommer från Indien, Östafrika, Madagascar, Karibien såväl som från Kina. Det går alltså att konstatera att ursprunget inte är helt fastställt.

Olika sorters hibiskus

Det finns runt 250 olika arter av hibiskus med en stor mångfald i utseendet på dess blommor. De vanligaste sorterna som brukar användas som prydnadsväxter är Hibiscus syriacus, som på svenska brukar kallas för frilandshibiskus och Hibiscus rosa-sinensis. När det kommer till hibiscus som används för att göra de på så är den vanligaste sorten Hibiscus Sabdariffa som även kallas för Rosellhibiskus.

Hur smakar hibiskuste?

Hibiskuste har en syrlig men samtidigt söt smak, som även kan beskrivas som fruktig och blommig. Vissa tycker att smaken av hibiskuste liknar smaken av tranbär.

Hibiskuste och koffein

Hibiskuste är ett koffeinfritt te och därmed ett koffeinfritt alternativ till vanligt te. Det har ingen uppiggande effekt utan snarare en rogivande och lugnande effekt, vilket gör det till ett bra te att dricka på kvällen.

Förpackningar som hibiskuste säljs i

Hibiskuste säljs för det mesta som hela blommor, som löste eller i lösvikt. Vissa märken säljer dock även hibiskuste som tepåsar, vilket kan vara ett snabbare och lättare alternativ om man saknar redskap för att brygga te eller om man är osäker på doseringen. Vanliga förpackningsstorlekar är 50 gram eller 100 gram.

Hur mycket hibiskuste behöver man för att brygga en kopp?

Det här går givetvis att anpassa efter egen smak. Vi har noterat att proportionerna varierar ganska mycket mellan olika recept, där vi hittat allt ifrån en halv tesked upp till en matsked per kopp hibiskuste. Kanske ger vissa hibiskusteer starkare smak än andra och man får helt enkelt prova sig fram.

Fler varianter av hibiskuste

Förutom en vanlig kopp hibiskuste med hibiskuste som drar i varmt vatten så finns det några fler varianter man kan göra. Ett vanligt recept med hibiskus är iste. Den söta och syrliga smaken som hibiskus ha passar även bra att dricka kall, i form av ett läskande iste. Vissa väljer även att göra lemonad eller drinkar på hibiskusblommor.

Hibiskuste under graviditet och amning

Vi hittar flera sidor på nätet där man menar att hibiskuste ska undvikas när man är gravid och när man ammar. Vi har försökt gå till botten kring saken, och de enda vetenskapliga beläggen vi hittat kring detta är studier på råttor. Bland annat denna studie som visade på försenad pubertet och förhöjt BMI för honråttor som konsumerade hibiskusextrakt.

Vi har inte hittat några studier på människor men resultaten vi nämner ovan gör att det sannolikt är säkrast att undvika hibiskuste under amning och graviditet.

Eventuella hälsofördelar med hibiskuste

Här tittar vi närmare på både påstådda och bevisade hälsofördelar med hibiskuste.

Hibiskuste och blodtryck

Flera studier har kunnat visa på blodtryckssänkande egenskaper för hibiskuste. I denna studie med 46 deltagare kunde man visa på lägre blodtryck för de deltagare som drack hibiskuste två gånger per dag under en månads tid.

Näringsinnehåll i hibiskuste

Vi hittar på flera håll information om att hibiskuste skulle vara rikt på C-vitamin. Enligt U.S. department of agriculture som mätt näringsinnehåller i hibiskuste så tycks det dock inte vara fallet.

Bland de vanligaste näringsämnena så innehåller hibiskuste små mängder av bland annat magnesium, kalium, zink och kalcium. Dock i så pass små mängder att det inte lär göra någon skillnad på det totala intaget.

Hibiskuste och surskölj

Hibiskuste är välanvänt som surskölj för håret. Surskölj med hibiskuste innebär att man sköljer håret med det efter att man har tvättat det, istället för att använda balsam. Det hjälper till att återställa pH-balansen i hårbotten.

Hibiskuste och biverkningar

I måttlig mängd tycks inte hibiskuste ge några större biverkningar. Vid överkonsumtion så kan det dock orsaka gaser, orolig mage och förstoppning. I väldigt höga doser finns det även studier som pekar på att hibiskus skulle kunna vara skadligt för levern

Kända hibiskusdrycker i världen

Förutom hibiskuste så finns det flera kända hibiskusdrycker världen över.

  • Bissap: Bissap är en hibiskusdryck som är vanlig i Senegal och Västafrika.
  • Den görs ofta med hibiskus, ingefära och citron. I andra länder i Västafrika kallas liknande drycker bland annat för Zobo och Sobolo.
  • Agua de Jamaica: Agua de Jamaica är ett hibiskus-iste som är vanligt förekommande i Mexico och delar av Latinamerika. Det görs ofta med ingefära, kanel och citron.
  • Sorrel: Sorrel är en karibisk dryck som ofta innehåller kanel, nejlika och ingefära.