Miljövänligare Soppåsar


Även om man sopsorterar, komposterar och på andra sätt minimerar mängden skräp hemma så är det ofrånkomligt att slänga vissa saker i den vanliga soptunnan. Och här finns det än så länge inget bättre alternativ än avfallspåsar i plast eller plastliknande material. Det finns dock relativt mycket man kan göra för att slänga sina sopor i så miljövänliga soppåsar som möjligt. Här går vi igenom de miljövänligare soppåsarna på marknaden och de alternativ som är bäst.

Tips på bra miljövänligare soppåsar!

BioBag Komposterbar Avfallspåse – 20 liter

BioBag Komposterbar Avfallspåse är tillverkad av Mater-Bi-bioplast. Det är en blandning av vegetabilisk stärkelse, vegetabilisk olja och komposterbar polymer. Dessa påsar bryts ner helt på mellan 10-45 dagar beroende av vilken komposteringsmetod som används.

If You Care Komposterbar Avfallspåse – 11,4 liter

If You Cares komposterbara avfallspåsar är tillverkade av potatisstärkelse, något som enligt tillverkaren själv gör påsarna mer slitstarka än påsar tillverkade av majsstärkelse. Framställning av potatisstärkelse kräver även mindre mark än framställning av majsstärkelse.

Vilka avfallspåsar är mest miljövänliga?

Det finns några saker som gör avfallspåsar mer eller mindre miljövänliga. Vi har samlat tips och guidning från några experter på området.

Enligt Naturskyddsföreningen

Enligt Naturskyddsföreningen så gör man ett bättre val om man väljer plastpåsar av förnybar råvara eller plastpåsar av återvunnen plast när man handlar i affären. När det kommer till att slänga sopor så anser Naturskyddsföreningen att det är bäst att slänga sopor i tunna påsar. De lyfter fram de tunnare soppåsar som säljs på rulle i butik. Att plasten är tunnare kräver inte lika mycket resurser och energi vid tillverkningen.

Enligt plastexpert i intervju med Testfakta

Testsidan Testfakta utförde en intervju med en plastexpert i samband med att de gjorde ett test av avfallspåsar. Denna plastexpert menade att både återvunnen fossil plast och plast tillverkade med förnybara råvaror är bättre miljöval än att använda avfallspåsar som är tillverkade med ny plast.

Återvinningsbar, komposterbar och nedbrytbar?

Många avfallspåsar säljs tillsammans med information om att de är återvinningsbara, komposterbara eller nedbrytbara. Alla dessa tre egenskaper har sannolikt en ganska liten påverkan eller miljöfördel eftersom alla avfallspåsar som slängs i Sverige bränns.

Avfallspåsar med återvunnen råvara

Avfallspåsar med återvunnen råvara säljs hos de flesta livsmedelsbutikerna i Sverige. Exempel på produkter är Skona Avfallspåsar (ICA) och Fixa Avfallspåsar Återvunnen (Willys, City Gross och Hemköp). Coop säljer avfallspåsar som är tillverkade med delvis återvunnen råvara, mellan 50-70%.

Ytterligare ett känt märke på området är Ninjaplast, vars avfallspåsar är tillverkade av 100% återvunnen plast.

Avfallspåsar tillverkade med förnybar råvara och bioplast

Vad vi kunnat hitta så säljer inte någon av de större livsmedelsbutikerna avfallspåsar av bioplast och förnybar råvara under sina egna varumärken. Däremot finns det kända produkter på detta området som många livsmedelsbutiker säljer, två av dessa är Frida Avfallspåse Nedbrytbar och BioBag Nedbrytbar (eller Komposterbar) Avfallspåse.

Att använda papperskassar är inte rekommenderat

Att slänga sina sopor i papperskassar kan verka som en bra idé eftersom dessa ju är gjorda av papper. Papperskassarna går dock sönder och gör att avfall hamnar löst i soptunnorna, läcker ut och flyger iväg med vinden. Dessutom är avfallsanläggningarna gjorda för att hantera just soppåsar hopknutna med en knut.