Moringa


-Guide till trädet, bladen, vanliga produkter och dess användningsområden

Moringa är ett träd som har sitt ursprung i Indien. Trädets blad, fröer och frökapslar är ätbara och det anses ha flera olika hälsofördelar. På den här sidan guidar vi dig till Moringa som träd, dess ätbara delar och vilka Moringa-produkter som är bra och som går att köpa i Sverige. Läs vidare för att ta del av vår guide till Moringa!

Vilka moringa-produkter säljs i Sverige?

Eftersom moringa framför allt växer och odlas i tropiska områden så är det väldigt sällsynt med färska moringa-produkter i Sverige. De moringa-produkter som går att köpa i Sverige är framför allt moringa-pulver.

Mer om moringapulver

Moringapulver tillverkas av moringaträdets blad, som plockas, torkas och sedan mals till pulver. Moringapulver är ett näringsrikt kosttillskott som bland annat innehåller 28 gram protein per 100 gram, samt 17 gram fibrer per 100 gram. Det är alltså en bra källa till vegetabiliskt protein. Men det är även rikt på vissa vitaminer och mineraler, till exempel vitamin A, B1, B2, B3, kalcium och järn.

Bästa moringapulvret enligt kunderna!

Mother Earth Moringapulver EKO

Kundbetyg 4,7 av 5

Många tycker att moringapulver liknar spenat i smaken, samtidigt som doften brukar beskrivas som jordig. Och pulvret går att använda i mat på många sätt. Till exempel så passar det bra i smoothies, bakverk, bowls, sallader och såser eller dressingar. Vi har till exempel hittat det som ingrediens i både chokladbollar och i bananpannkakor.

Moringakapslar

En annan vanlig variant av moringa som man kan köpa i Sverige är så kallade moringakapslar. I de flesta fall är det kapslar som innehåller moringapulver, tillsammans med en kapsel i cellulosa, som man sväljer dagligen som ett kosttillskott. Många tar moringa som ett kosttillskott, till exempel som kapslar, eftersom det utöver ovan nämnda näringsämnen även anses vara rikt på antioxidanter.

Moringaolja

Moringaolja är en uppskattad olja inom hår- och hudvård tack vare dess innehåll av antioxidanter och antiseptiska egenskaper. Man kan exempelvis använda det mot torr hy eller för att behandla eller förebygga sprickor eller eksem. Moringaolja lämpar sig även väl för användning i håret. Det kan exempelvis vara lindrande om man har en hårbotten som kliar, alternativt göra hårstråna mjuka och glansiga om man smörjer in det i håret.

Bästa moringaolja enligt kunderna

Fushi Moringaolja
Kundbetyg 4,3 av 5

Moringa-te

För den som är ute efter ett koffeinfritt alternativ till te så kan moringa-te vara ett alternativ. Moringa-te innehåller flera vitaminer och mineraler, och det är även rikt på antioxidanter. Vissa använder även moringa-te för att förbättra matsmältningen och för att allmänt lugna en stressad mage.

Bästa Moringa-te enligt kunder

Alpi Nature Ekologiskt Moringa-Te

Kundbetyg 4,7 av 5

Som ingrediens i skönhetsprodukter

Moringa är en vanlig ingrediens i diverse skönhetsprodukter. Det används i allt ifrån parfym till schampo och duschgel.

Mer om moringaträdet

Det latinska namnet för moringaträdet är moringa oleifera. På svenska kallas det ibland också för pepparrotsträd. Trädet kännetecknas av sina små ovala blad tillsammans med de långsmala frökapslarna som växer från trädets grenar. Både bladen och frökapslarna går att äta och de är vanligt förekommande i exempelvis indisk matlagning. Med sitt ursprung kring den indiska halvön så odlas det idag i de flesta tropiska regioner, från Mexico och Brasilien till Nigeria, Madagaskar och Indonesien.

Biverkningar av moringa

Det finns några kända biverkningar av att konsumera stora mängder moringa, som kan vara bra att hålla koll på.

Magproblem och diarré

Överdriven konsumtion av moringa kan orsaka diarré och magproblem. Framför allt relaterat till det höga innehållet av järn.

Överskott av järn i kroppen

Att få i sig för stora mängder moringa, exempelvis genom tillskott kan i förlängningen leda till järnöverskott. Det kan obehandlat leda till skador på vitala organ.

Kan eventuellt påverka läkemedels effekt

Man tror att moringa kan påverka hur läkemedel tas upp eller bryts ner i kroppen. Därför kan det vara klokt att undvika moringa om man tar några mediciner eller läkemedel.

Variationer i blodsockernivå

Moringa kan påverka och orsaka variationer i blodsockernivå vilket kan vara bra att hålla koll på exempelvis för den som har diabetes.

Källa biverkningar: https://www.forbes.com/health/nutrition/moringa/

Moringa och graviditet

Vi har endast hittat ett fåtal studier som gjorts kring moringa och graviditet, bland annat denna studie som gjordes på gravida i södra Etiopien, där man kom fram till att moringa ökar hemoglobinnivån. Länk: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37489178/

VI har dock inte hittat någon källa som informerar om hur mycket eller hur lite moringa som är säkert att konsumera under graviditeten, och man gör därför säkrast i att undvika det.

Odla moringa hemma från frö

Även om moringan är anpassad för ett tropiskt klimat så är det möjligt att odla den inomhus även i Sverige. För bästa resultat är det en god idé att sätta upp växtbelysning. På så sätt får moringan mer ljus under det mörka vinterhalvåret. Vad moringan behöver ytterligare för att trivas är en relativt hög temperatur på över 21 grader, och den trivs bra i en hög luftfuktighet. Moringafrön är inte särskilt dyra så man kan gott prova på att dra upp ett gäng plantor. Och det kan vara bra att så flera fröer på en gång eftersom vissa av fröerna sannolikt inte kommer att gro.

50 stycken moringafrön

Köpa färdiga sticklingar eller träd

Har man svårt att få upp fröerna så kan det vara aktuellt att köpa ett färdigt träd eller stickling. Det är relativt få aktörer i Sverige som säljer moringa-sticklingar eller träd. En webbshop som dock säljer färdiga sticklingar är Ormbunker.se.

Fördelarna med att odla egen moringa

Som vi varit inne på tidigare är det mycket svårt att få tag på färsk moringa i Sverige. Men färsk moringa ger helt nya användningsområden jämfört med torkad. Genom att äta moringabladen färska så får man i sig betydligt mer av de vitaminer och mineraler som moringa innehåller, eftersom delar av näringen går förlorad när moringabladen torkas och processas.

Laga mat med färska moringablad

Färska moringablad är vanligt förekommande i bland annat indisk matlagning, där bladen används ungefär på samma sätt som spenat. Nedanför hittar du två recept, Moringa-dhal och chutney gjord på moringablad.

Rika på protein

De färska moringa-bladen är jämfört med andra blad och grönsaker mycket proteinrika. Färska moringablad innehåller hela 6,7 gram protein per 100 gram. Det kan jämföras med exempelvis vanlig spenat som endast innehåller 2-3 gram per 100 gram.

Källa: https://www.researchgate.net/figure/Nutritional-content-of-fresh-and-dried-Moringa-oleifera-leaves-per-100gm-6_tbl3_319760480