Recept på Ringblomssalva och Ringblomsolja!


Ringblomman är en riktig power-blomma och att göra ringblomsolja och ringblomssalva på sommaren är ett kul och enkelt projekt för alla som vill prova att tillverka sin egen ekologiska hudvård. Ringblommor är superlätta att odla och smått magiska när det kommer till att lindra olika hudåkommor tack var sina antiseptiska och inflammationshämmande egenskaper.

Ringblomman, (Calendula officinalis), är kanske en av våra mest älskade sommarblommor och superlätt att odla. De trivs på de flesta platser, gror lätt och självsår sig gärna. Sedan blommar de ända fram tills frosten tar dem och när de blommat över är det också lätt att ta vara på fröerna och använda kommande år.

Men det allra finaste med ringblomman är kanske ändå att den har en så fantastisk förmåga att lindra allt från hudsprickor, blöjutslag och eksem till brännsår, akne och insektsbett eftersom den innehåller en mängd läkande ämnen som är antiinflammatoriska och antibakteriella. Detta är också anledningen till att ringblomma använts som läkeväxt ända sedan medeltiden och förmodligen ännu länge tillbaka, både för utvärtes och invärtes åkommor. Framför allt som olja, salva eller tinktur men även som välgörande te och dryck. Man kan enkelt prova att göra sin egen ringblomsolja som sedan används som bas till en salva. Här bjuder vi på två recept som vi själva gjort med lyckat resultat.

RECEPT: Gör din egen ringblomsolja

Gör så här:

  • Plocka kronbladen från cirka 20-25 utslagna ringblommor, lägg dem sedan att torka på en plan yta, i en platt korg, på en bricka eller en tidning.
  • Låt stå i rumstemperatur tills bladen är riktigt torra, det tar några dagar.
  • Lägg de torkade kronbladen i en glasburk och full på med cirka 4 deciliter ekologisk matolja, till exempel olivolja eller rapsolja.
TIPS PÅ BRA EKOLOGISK MATOLJA
Kung Markatta KRAV-märkt Olivolja

Gunnarshögs KRAV-märkt Kallpressad Rapsolja

  • Sätt på ett lock och ställ burken i ett ljust fönster och låt stå och dra i en månad, gärna två. Skaka burken då och då och se till så att alla blad täcks av oljan annars finns risk att de möglar.
  • Sila bort bladen från oljan genom en finmaskig sil, och oljan är klar att användas som den är. Häll upp i en liten flaska och förvara mörkt och lite svalt.

Hyber&Cara Glasflaskor med Pipett – Praktiska för Ringblomsolja

RECEPT: Gör din egen ringblomssalva

Har du väl tillverkat din egen ringblomsolja så är det också lätta att göra egen ringblomssalva. Det enda du behöver komplettera med är bivax, vilket oftast går att köpa från någon lokal biodlare. Annars finns det att beställa på nätet.

Gör så här:

  • Tag 20 gram bivax till 1 dl ringblomsolja.
  • Bryt vaxkakorna i mindre bitar eller riv vaxblocket grovt på rivjärn.
  • Smält bivax och olja i ett vattenbad (en metallbunke som du ställer i en kastrull med vatten som värms upp på spisen), vattnet behöver vara riktigt hett för att bivaxet ska lösas upp.
  • Häll upp salvan på väl rengjorda, mörka glasburkar. Låt svalna innan du sätter på locket. Förvaras mörkt och svalt i kylskåp.

Bra burkar för Ringblomssalva

Användningsområden för ringblomssalva

Hemgjord ringblomssalva är en perfekt allt-i-allo salva att alltid ha till hands till små sår och hudåkommor. Oljan används på samma sätt men passar också bra för att lindra sveda i underlivet eller för att tvätta känsliga babystjärtar och behöver inte sköljas bort.